Zoopet
Melanochromis johanni
Ciklider - Malawi - Mbunas

Melanochromis johanni
Johanni


Vetenskapligt namn:
Melanochromis johanni
Tidigare vetenskapligt namn:
Pseudotropheus johanni
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Johanni
Ursprung:
Malawisjön: Ostkusten mellan Makanjila Point och Chuanga.

Foto: Ad Konings
Allätare. Äter i sin naturliga miljö av biomattan (alger) men även plankton. Är i akvarium allätare.
Återfinns i Malawisjön i övergångszonen (området mellan ren klipp- och sandbiotop) på 5-15 meters djup nära klippor.
Johannin är i likhet med övriga malawiciklider maternala (honan) munruvare. I sin naturliga miljö är hanen inte speciellt revirhävdande och de leker oftast på sanden, längs med eller under en klippa.
I akvarium är däremot hanen kraftigt revirhävande mot andra hanar av samma art och det kan därför vara svårt att ha flera hanar i samma akvarium om det inte är mycket stort. Ett lämpligt akvarium skall innehålla rikligt med gömställen.
Det finns flera olika johanni-populationer men färgmässigt varierar de inte så mycket. Hanarna är oftast svarta med vita/vitblå/blå längsgående ränder på kroppen. Honor och ungfiskar är oftast gulorange/orange/brunorange.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Johani*
Kommentar av: aikmicke den 2007-05-20

Jag tycker att Maingano och Johani ser lika dana ut...i allefall hanarna...

Snygg-stygging
Kommentar av: Crappy den 2006-08-18

Riktigt vacker fisk dock revir. Köpte fyra johanni, 1 hane och tre tanter det visade sig dock att en av honorna var en hane :-(
Man kan se hur den äldre hanens färger blir skapare och ännu vackrare när han möter den yngre hanen i akvariumet. Än så länge är det inga riktiga bataljer för den yngre hanen flyr till något gömställe.

helt annan åsikt
Kommentar av: Luminax den 2005-11-06

jag har bytt helt åsikt om den här fisken när jag rörde om lite i karet och bröt revir är detta nog den finaste fisken jag har i karet! nu är den lugn och han och hans hona har redan dragit upp en kull på 8 småttingar:)

tycker inte om..
Kommentar av: FridaJ den 2005-08-07

köpte två av dessa hemska fiskar för ett bra tag sedan.. den ena jagade ihjäl den andre å den som är kvar är visserligen väldigt fin men en riktig elaking! den ende som kan hålla honom i schack är min albino zebra hanne..

usch
Kommentar av: Luminax den 2005-08-06

jag har 2 st hanar utav dom här och 2 honor och jag tycker inte om den ena hanen, han har tagit revir i hela mitt kar,han jagar iväg alla fiskar till ett litet hörn hela tiden, tycker han är hemsk funderar på att lämna tillbaka honom elr alla 4.Fast dom är fina ändå:)

Vacker fisk
Kommentar av: _Varanus_ den 2004-02-28

Det här måste ju va en av dom vackraste fiskarna i malawi sjön ;) hanen som är så mörk blå med lysande blåa sträck och sen har vi dne bländande honan ;)

bilden på johannin där. tycker jag dåck itne va så jätte snygg :(

GRYM!
Kommentar av: Hummer den 2003-08-17

Min Johanni hane är GRYM!
Han slås med alla andra hanar han ser :(

korsar sig lätt
Kommentar av: MALAWIZEBR@ den 2003-02-23

Jag har två maingano honor och en johanni hane. och hanen har korsat sig med en av honorna. Men hon svalde dom för att hon blev så biten.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet