Ciklider - Malawi - Haplochromis

Hemitaeniochromis spilopterus

Spilopterus-haplis


Vetenskapligt namn:
Hemitaeniochromis spilopterus
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis spilopterus
Haplochromis gaisi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Spilopterus-haplis
Ursprung:
Malawisjön: Förekommer runt hela sjön.
Foto © Ad Konings
Köttätare (yngel och ägg/rom). Sannolikt är den i sin naturliga miljö en yngel- och äggrövare (tar från ruvande honor). Lämpligt foder i akvarium är fryst foder, men det kan även kompletteras med torr foder.
I Malawisjön återfinns den oftast i övergångszonen på i genomsnitt 10 meters djup.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Denna arts honor ruvar ca. 20-24 dygn och kullen brukar innehålla minst 50 yngel. Honorna har en mycket bra yngelvård och brukar vakta sin avkomma flera veckor efter att de har släppts ut första gången. I sjön så bygger hanar ett halvcirkelformat bo mot en klippa.
Ett lämpligt akvarium skall vara stort och helst bara innehålla en hane av denna art, men gärna flera honor. Bottenmaterialet skall vara finkornig sand och det skall också finnas flera gömställen i akvariet. Man kan inte hålla denna art ihop med alltför små fiskar och man skall också tänka på att den kan attackera ruvande honor.
Honor och ungdjur är silverfärgade med ett mörkt vågrätt band på kroppen. Hanarna är blå.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information