Zoopet
Dermogenys pusilla
Övriga fiskar

Dermogenys pusilla
Malaysisk halvnäbb, gäddhalvnäbb


Vetenskapligt namn:
Dermogenys pusilla
Tidigare vetenskapligt namn:
Dermogenys pusillus
Hemirhamphus fluviatilis
Familj:
Hemiramphidae
Handelsnamn:
Malaysisk halvnäbb, gäddhalvnäbb
Utbredning:
Asien: Från Thailand till Indonesien.

Foto: Mark Smith
Köttätare (maskar, små kräftdjur och insekter). Lämpligt foder i akvarium är levandefoder, smått fryst foder men den tar även torrfoder.
Gäddhalvnäbben är en levandefödare (ungfödare) men den är ganska svårodlad. Honan är dräktig 20-60 dagar och varje kull brukar innehålla ca 20 ungar, även om det kan variera rätt mycket. Ungarna är ofta dödfödda.
Denna art är en mycket livlig ytvattensfisk som är mycket aggressiv mot andra av samma art. Speciellt hanarna är aggressiva mot varandra.
Ett lämpligt akvarium skall ha en stor bottenyta samt bara vara max. 20 cm högt, innehålla en del växtlighet efter akvariets sidor samt en del flytväxter. Bottenmaterialet skall var sand eller fint grus. Mycket fritt simutrymme samt tättslutande täckglas är nödvändigt eftersom de är bra "hoppare". Den trivs bäst om man tillsätter lite salt (ca. 10-15ml per 10 L). Den bör hållas i ett artakvarium.
Fisken skadas mycket lätt (främst "snabeln") då de är väldigt lättskrämda.
Hanen har en röd fläck på ryggfenan och hans analfena är ombildad till ett fortplantningsorgan. Honan är i regel något större.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Inte så lättskrämd...?
Kommentar av: Sanna M den 2012-10-25

Har två stycken, en hona och en hane. Jag håller inte med om att de är lättskrämda. Var lite orolig för det i början, läste ju att de lätt skadade "näbben" när de for in i rutorna, men mina visar inga sådana tendenser alls. Söt fisk som håller till uppe vid ytan hela tiden.

Rolig fisk
Kommentar av: fougner den 2007-03-31

Denna fisk är faktiskt ganska rolig att ha, värt ett försök i alla fall. Äter det mästa, även flingfoder. Gillar räkor:D

Blir inte så stora så de behöver inte så stort akvarium

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia