Övriga fiskar

Channa micropeltes

Jätteormhuvudsfisk


Vetenskapligt namn:
Channa micropeltes
Tidigare vetenskapligt namn:
Ophiocephalus serpentinus
Ophicephalus micropeltes
Familj:
Channidae
Handelsnamn:
Jätteormhuvudsfisk
Ursprung:
Sydöstra Asien.
Foto på fisken Channa micropeltes Foto © Andreas Wahlgren
Köttätare (fiskätare). Kan enbart hållas i akvarium ihop med mycket stora fiskar. Äter i akvarium i stort sett enbart fisk.
Jätteormhuvudsfisken är en substratruvare som vid leken avger ägg (upp till ca 3.000 per lek) som flyter upp till ytan där de vaktas av hanen i 4-5 dygn.
Den är aggressiv mot andra av samma art och trivs bäst när den får gå för sig själv.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gömställen, rikligt med växter, en stor fri simyta och ha fin sand som bottenmaterial.
Den är i det stora hela en tålig fisk. En del menar att den är känslig för salt i vattnet, medan andra menar att den inte är detta.
Den blir alldeles för stor för de flesta akvarier och det är enbart möjligt att hålla ungdjur i akvarium. I sina hemtrakter är den en populär matfisk.
Det finns ingna kända synliga könsskillnader, i likhet med de flesta andra arter blir dock honan något rundare när hon är lekmogen.Foto 1 visar ett halvvuxet exemplar
Foto 2 visar ett vuxet exemplar

Medlemmarnas kommentarerhej
Kommentar av: pontussigge den 2010-11-22

jag har en sån här ormhuvud cool fisk min äter räkor och fisk file men den gillar räka bäst skit grym fisk jag köpte den för 3dar sedan den börja äta på 2dan den jag köpte var billig:) det är ju bra:)

Söt
Kommentar av: Kakor den 2010-02-12

Söt fisk!

//Zera, 13 år

Skitcoola fiskar!
Kommentar av: Bäcker den 2010-02-12

Igår skaffade jag mig 4st små röda micropeltes på ca 7cm som nu går tillsammans med en Redtail på 8-10cm. Funkar kanon. Mycket roliga fiskar som redan är väldigt aggressiva fast dom är så små. Slängde i några neontetror och zebraciklider på 2cm. Det blev mat direkt! Matade också med räkor och det var kul att se när dom triggar varandra och sliter räkan i stycken! Detta är en fisk jag rekomenderar starkt till er som ledsnat på vanliga trötta guppys :)

Det är farligast när de är hungriga...
Kommentar av: Keibo den 2009-06-11

Som de flesta channor är det bra för magen, när de väl kommit upp lite i storlek, att låta dem gå utan mat i ett par dagar . Detta är dock mindre bra för andra individer i akvariumet då den i likhet med de flesta channor blir mer aggressiv mot dessa då den är hungrig. Min provade stoppa in en 30cm pleco i munnen när den bara var 20cm själv... Magra den inte för mycket, då förlorar ni hela beståndet kan jag lova.

Häftig fisk
Kommentar av: Oregistrerade den 2008-11-13

Jag har en 55cm ormhuvud. den äter allt, brukar ge den hela räkor med skal på vintern och på sommarn brukar jag fiska upp nån mört åt den. i somras åt den en mört som va 20cm lång! I mitt 960l akvarium går den ihop med 2 påfågel på ca 30-35cm och dom har han inte rört ännu iaf. Men en vändmal som jag har hamna i käften på den igår men han överlevde med några skråmor bara tur för han. Annars en jätte fin fisk om man är trött på guppys och andra "nybörjar fiskar".

http://www.youtube.com/watch?v=fAZnfxDRpCo

Ang sand
Kommentar av: Per/Haninge den 2007-02-20

När jag hade mina så såg jag ibland att dom rensade botten på mat och vid ett flertal tillfällen så slukade dom en del av bottenmaterialet.
Min teori är att dom ibland använder sig utav det beroende på föda och matsmältningen ?
Många ggr så sprutade även sanden ut genom gälarna på dom.
Jag tror att om dom får i sig för stora stenar så kan dom dö ?
Jag gav mina i huvudsak fryst Sej eller Torsk som dom gladeligen åt.
När mitt 640L är rensat på fisk så är risken stor att det blir några "ormhuvuden" igen.

Per/Haninge

?
Kommentar av: Rivulatus den 2004-04-05

Har stk av disse på 35-40 cm, og de er utrolig fine!
Ikke revirhevdene, men spiser småfisk med en gang den for muligheten.
Om den først bestemmer seg for og ta en fisk (uansett størelse), så blir den tatt. Tok en fisk på 25 cm på 1,2,3..

Radera din kommentar
Uppdatering....
Kommentar av: ludde_1988 den 2004-01-01

Ja nu var det ett tag sedan man var inne å så och jag är nu innne på min andra omgång ormhuvudsfiskar. Som ni kanske har läst slog mina påfåglar ihjäl min första ormhuvudsfisk men nu har jag två nya på ca 25-35 cm.
Jag kan heller inte förstå vad dom ska ha fin sand till botten manterial jag har sjögrus och det går alldeles utmärkt..
Jag matar mina fiskar men det mästa räkor,fiskbitar,hela fiskar,köttbitar mm mm.
Jag tycker man verkligen ska tänka på vad man ger sig in på när man skaffar sådanna fiskar. vist dom är skit häftiga men man måste ha plats och bra "kommpisar" till dom dom kan äta extremt srora fiskar och bitar mat och dom tvekar inte att gå på så stora fiskar som dom själva...
Jag kan säga det att man kan ha dom tillsammans om man ger dom mat regelbundet annars kan dom vara fara för varandra och övriga innvånare i akvariet.... så komm ihåg hur fin och söta dom än är i zooaffären tänk på vad ni ger er in på dom växer skit snabbt!!!!!! Till slut ska jag tillägga det att har man två st så trissar dom varandra att äta och gå på byten som igentligen är för stor för dom att svälga, man kan säga att dom tävlar om vem som kan bli störst. Och dom har stora tänder och är man inte förstiktig kan dom bita en och jag lovar det vill ni inte vara med om jag har själv blivit biten när jag mattade dom en gång och det var inte kul.... Så simma lungt :)

Radera din kommentar
Röd Ormhuvudsfisk
Kommentar av: Dr. Strange den 2003-05-14

jag håller inte med om att dom i stort sett bara äter levande mat, sen undrar jag vad sandbotten ska vara till, den är helt klart en fisk som håller sig i dom övre vatten skikten.

Jag rekomenderar ingen att köpa en om dom inte är beredda att ha den ensam i ett stort akvarium, dom anfaller lika stora fiskar av samma art och ibland större.

//Marcus

Har 3 st
Kommentar av: Angel76 den 2003-05-10

Jag trodde inte mina ögon då jag såg dem i butiken. Hade ingen aning om att dem gick att köpa. Har 3 små rackare just (ca 15cm)nu som äter allt som kommer i deras väg.
Jag matar dem mest med levande foder såsom platys,svärdbärare etc även med krabbmix som jag bara rekommenderar om man har flitiga malar.Testade med myggyngel häromdagen, det tog ett tag innan dem käkade upp dem men när dem väl kommit underfund med att det är ätbart så tvekar dem inte. Om jag har förstått så käklar deras fiskar allt som är mindre vare sig dem är hungriga eller inte!! ...Tycker att det är roligt och rekommenderar det för dem som har tröttnat på sällskaps fiskar och vill ha ett flummigt art akvarium med lite rush i!!:)..

Rovfisk!!!
Kommentar av: ludde_1988 den 2003-02-06

Mina erfarenheter av denna fisk är
1.Den äter nästan allt! levande fisk,fiskbitar,kyckling,"hela" räckor utan skal,musungar mm mm
2.Den blir otroligt stor
3.Den växer mycket snabbt upp till 2-3 cm i veckan.
4.Den är inte agressiv
5.Den bildar inga revir
6.Sist men inte minst man ska ha ett stort akvarium!!
Ps.Jag hade min firre med påfågelsciklider som senare slog ihjäl den så tänk på att inte stoppa ner en allt för liten fisk till allt för stora eller revirhävdande fiskar

Dålig bild
Kommentar av: PeterW den 2002-12-21

kolla på fishbase, så får du verkligen se hur denna BJÄSSE ser ut...
Enligt fishbase kan den bli 130 cm.

http://filaman.uni-kiel.de/Photos/PicturesSummary.cfm?ID=344&what=species

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information