Övriga fiskar

Mastacembelus ellipsifer

Tanganyikaål


Vetenskapligt namn:
Mastacembelus ellipsifer
Tidigare vetenskapligt namn:
Aethiomastacembelus ellipsifer
Caecomastacembelus  ellipsifer
Familj:
Mastacembelidae
Handelsnamn:
Tanganyikaål
Ursprung:
Tanganyikasjön
Foto på fisken Mastacembelus ellipsifer Foto © Mark Smith
Köttätare (fiskätare). Äter småfisk men tar även levande foder som artemia och mygglarver. Ingen känd lek finns rapporterad. Den sprider dock sannolikt rommen i växtbuskage eller i klippskrevor. Tanganyikaålen är en bottenorienterad enstöring och man sällan ser till dagtid, utan den är skymnings- och nattaktiv. Under dagen är den oftast nedgrävd i gruset. Det är en något känslig fisk som i akvariet behöver finkornig sand och många gömställen. Se till att akvariet är väl täckt annars finns det en risk att den hoppar ut ur akvariet nattetid. Den kan inte hållas ihop med små fiskar Det finns ingen känd synlig könsskillnad.

Medlemmarnas kommentarerRäkor
Kommentar av: lloolllloo den 2004-10-19

Hej jag har två "pilnäbar" d e så söta älskar dem. För ett tag sen matade jag dem med räkor detta älskade de.Prova på att klippa ner några räkor.

Radera din kommentar
Skön firre ;)
Kommentar av: BillyBoy den 2004-07-11

har haft min lilla pilnäbb i snart 3 veckor.. riktigt kul att titta på den när de e dags för mat.. då brukar den stika ut sitt huvud ur sin lilla grotta där han glubskt slukar myglaver.. men annars så e den lite skygg.. men man ser den till störrta del ligga i en liten grotta eller en stenpump.. helt enkelt en rolig firre..

Radera din kommentar
Pilnäbb...
Kommentar av: Shifty den 2004-02-22

Pilnäbb är en asiatisk ål om jag inte minns fel. Är du säker på att du har en Tanganyika - ål?

Jag har en i alla fall och alla varningar jag fick i början att de rymmer så fort de får chansen och aldrig visar sig osv stämde inte alls. Han och jag har blivit kompisar och man kan handmata den och den kommer fram till glaset så fort jag sitter framför akvariumet. Inte har han rymt heller... Aldrig ens försökt. Helt suverän fisk om man har ett tanganyika - akvarium och vill ha ett lite "ovanligt" inslag. ;-)

Radera din kommentar
"Tanganyikaål" är en pilnäbb
Kommentar av: Azur den 2004-02-22

Alla medlemmar i familjen Mastacembelidae brukar kallas pilnäbbar.

Radera din kommentar
Rolig !
Kommentar av: Bydlo den 2004-01-29

Har haft min Tanganiykaål (eller Pilnäbb som den kallades i akvarieaffären) i ett par veckor nu och den är inte alls särskilt skygg. Den håller sig framme under dagarna och simmar mellan olika gömställen. Jag har självklart sett till att det finns ett flertal olika säkra skrymslen och grottor för den. Det blir riktig fart på den när jag lägger i levande mygglarver. Den äter även fryst foder direkt ur handen. Denna lilla gynnare kan jag verkligen rekommendera.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information