Övriga fiskar

Gnathonemus petersii

Elefantnosfisk


Vetenskapligt namn:
Gnathonemus petersii
Tidigare vetenskapligt namn:
Mormyrus petersii
Gnathonemus pictus
Familj:
Mormyridae
Handelsnamn:
Elefantnosfisk
Ursprung:
Västafrika
Foto på fisken Gnathonemus petersii Foto © Mark Smith
Allätare. Äter i och för sig i akvarium allt standardfoder när den väl har acklimatiserat sig, men det kan vara svårt att få igång den att äta. Den föredrar levande och fryst foder.
Den är sannolikt inte möjlig att odla i akvarium och om deras lekbeteende är mycket litet känt.
Elefantnosfisken är en relativt fredlig skygg skymnings- och nattaktiv fisk, även om den är ofördragsam mot andra av samma art. Den är revirhävdande.
Ett lämpligt akvarium måste innehålla många gömställen, som kan skapas med hjälp av främst rötter men även stenar. Det bör även innehålla en del växter, ha fin sand (max. 2 mm) som bottenmaterial samt ha en öppen simyta. Den kräver mycket hög vattenkvalitet och man måste använda vattenpreparat vid vattenbyte. Se till att akvariet är väl täckt eftersom det annars är risk för att den hoppar ur akvariet under natten.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men hanens analfena är mer konkav.
Vid stjärtspolens bas har den ett elektriskt organ som den använder för att orientera sig med.

Medlemmarnas kommentarerTips om Elefantnosfisken!
Kommentar av: Totmes den 2008-02-03

Livliga fisk som gillar att simma över hela akvariet men mest i de nedre delarna där de föredrar fin sand de kan böka i.

Det värkar som om att det är en dominant hane som leder stimmet, som är på 7 st. När de andra retas för länge med mina Diskus (3 st.) kommer den dominanta hannen av Elefantfisken, Diskusen till unsättning och jagar undan sitt stim.

Retas gör de gennom att ha stjärten mot en annan fisk och vifta med den samtidigt som de simmar långsamt bakåt. De måste ha nogon form av elecktriskt organ. För när stjärtfenan träffer Diskusen far dessa iväg med en otrolig fart som om de hadde fått en stöt!?

Trots detta går det bra att ha fisk arterna ihop om de bara har ett tillräckligt stort akvarie att gå i. (Mina går i ett 450L) Elefantnosfisken är aktiva från middag fram till på morgonen dagen därpå. när de inte är aktiva "sover" föredrar de att stå inne bland växterna (Vallisneria) eller inne mellan stenar och rötter.

Mina 2 barn (5½ och 8år)kom med en intressant jämförelse... När man ser hur Elefantnosfisken uppför sig och rör sig skulle man nästan kunnat tro att dessa fisk kan kommunisera med varandra och att "de är som Delfiner"!

De äter helst frystorkade Vita, svarta eller rödamygglarver och Artemia.

Fisken föredrar att gå i mindre stim i naturen (till skillnad för släkningen "Campylomormyrus elephas Blåkäftad elefantnosfisk " som gärna är en ensamvarg.) Och man bör ha 6-10 st. och helst inte i ett akvarie under 300L Då fisken är MYCKET rörlig och kräver gott med simmyta! Det går säkert att ha färre exemplar också men det är upp till akvaristens samvete...

Bra vatten kvallité och heltäckt akvarie! HOPPAR!!!

/Totmes (3feb. 2008) :)

Kitkat
Kommentar av: kitkat den 2007-03-28

Mina dog, dom tålde inte Punktolen :(

Akvariets charmör
Kommentar av: clayman den 2007-01-20

Har haft min elefantnos i 4-5 år nu och den är akvariets charmör i mitt 375 l akvarium. Dock något aggressiv mot skalarerna som den verkar se som konkurrenter om maten.

Köpte 3 st från början men de övriga två tynade snart bort. Den kvarvarande äter endast frysta röda mygglarver eller levande foder t ex vattenloppor och får endast detta var 2-3:e dag.

Man bör tänka sig för innan man köper en elefantnos. Skulle gissa att endast 1 av 5 överlever första halvåret.

elefantnos
Kommentar av: boojangels den 2006-09-17

Jag har nu haft min i c:a 7månader och det är en mycket speciell firre om man säger som så, han har en sådan personlighget att min som har döpt honom till Olof:) jag vet inte om jag kan hålla med om att den har en svårighetsgrad 4 av 5 jag tycker att den verkar vara jäkligt tålig.

Att ha fler än en är inget att rekommendera då Olof har tagit kål på dom andra genom stress så en räcker verkar det som då dom är så jäkla teritoriums hävdande

fina fisken
Kommentar av: -mapa- den 2005-04-05

Jag har en som är ca:15cm
Han var ca:10 när jag köpte han för 4 månader sen

Favoritfisk
Kommentar av: Piglet den 2003-09-14

Jag hade två st, men den ena dog ganska snabbt. Den blev jagad av den andra.
Den andra var min favvofisk tills den dog för två veckor sen. Den såg ut att må hur bra som helst tills den låg och flöt en dag.

Radera din kommentar
hadde 2
Kommentar av: j91 den 2003-08-11

Jag hadde 2 elefantnosfiskar
den ena dog när jag gjorde rent botten.
Först vart den snurig och gned sig mot allt. Sedan vinglade den bara omkring.
Sedan dog den.

Radera din kommentar
Revir
Kommentar av: Fredde222 den 2002-12-22

När en fisk har hittat sitt revir så skrämmer den alla andra fiskar som kommer förbi

En ytterst lustig men vacker fisk
Kommentar av: niebaotan den 2002-11-15

Jag hade 6 stycken av dessa otroligt vackra och intressanta fiskar i ungefär 1 år. De var relativt fredliga mot varandra men ibland stred de om olika revir. De skadade sig som tur var inte på något vis.

Ofta simmade de i stim och var då väldigt intressanta att titta på och ibland gick de för sig.

De gick bra att hålla dem med andra fiskar och inga bråk uppstod.

Akvariet var uppbyggt med många gömställen i form av rötter och en del sten. Jag hade också ganska mycket växter, ganska storväxta sådana.

Dock så hände en tråkig sak en natt. Jag hade av misstag förstört mitt ena täckglas och fick låta en del av akvariet vara öppet. Det visade sig vara ett stort misstag och morgonen där på så låg en av skönheterna fastklistrad på golvet.

Tiden gick och de andra 5 verkade trivas bra men en dag fick jag uppleva en väldigt konstig sak. Jag satt som vanligt och beskådade dem men jag vände på huvudet under ungefär 5 sekunder. När jag åter igen blickade mot akvariet så var en av de innan så prydliga fiskarna död. Jag har ingen aning om vad som hänt men att den sett ut att må bra ca 5 sekunder innan är jag säker på. Den bara låg där stendöd som den fått en hjärtattack.

Efter det så bestämde jag mig för att ge bort de kvarstående fyra fiskarna.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information