Övriga fiskar

Tetraodon nigroviridis

Prickig grön kulfisk, burmesisk kulfisk, leopard kulfisk


Vetenskapligt namn:
Tetraodon nigroviridis
Tidigare vetenskapligt namn:
Chelonodon nigroviridis
Tetraodon fluviatilis
Familj:
Tetraodontidae
Handelsnamn:
Prickig grön kulfisk, burmesisk kulfisk, leopard kulfisk
Ursprung:
Tropiska delen av Asien.
Foto på fisken Tetraodon nigroviridis Foto © Mark Smith
Köttätare. Äter i akvarium levande foder som snäckor (den krossar snäckskalet med sin näbbliknande mun) och mygglarver etc., men kan även ges fryst foder.
Den prickiga gröna kulfisken har inte odlats i akvarium men är sannolikt en substratruvare.
Den är en livlig och aggressiv art, även om ungfiskar är relativt fredliga. Vuxna är mycket stridslystna och aggressiva mot alla fiskar. Det är mycket svårt att hålla flera vuxna prickiga gröna kulfiskar ihop. Ofta ger den sig också på fenor och fjäll på andra fiskar. Den kan bara hållas ihop med stora och tuffa fiskar, eller ensam.
Ungfiskar kan hållas i ett sötvattensakvarium, men vuxna fiskar kräver bräckvatten som innehåller ca. 15 dl salt per 100 liter vatten. En del menar att den också kan hållas i rent saltvatten.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla sand som bottenmaterial, robusta salttåliga växter, samt flera gömställen som kan skapas med hjälp av rötter och stenar.
Det finns inte några kända könsskillnader.Skillnaden mellan Tetraodon nigroviridis och T. fluviatilis är omöjlig att se (om det ens finns någon) så därför kan "arten" som beskrivs ovan vara vilken som.

Medlemmarnas kommentarerFredlig?!
Kommentar av: Racerman den 2010-04-17

Hej har en prickig kulfisk ihop med; räkor, malar och drottningrasbora.
De enda han/hon försöker äta är mina minsta crystal red räkor, men de är för snabba, hoppar undan när fisken kommer för nära. Så visst kulfisken "smakar" på det mesta i karet om den kommer åt. Men kan annars rekomendera denna fisk, OTROLIGT intressant att studera. Matar med snäckor och frysta mygglarver. Ha det bra alla!

nyfiken rackare
Kommentar av: EoT den 2009-01-21

Vi har en kulfisk tillsammans med 2st Månfiskar, 2st Argus 2st ancistrus och 2st minihajjar, i ett 110-liters bräcktvatten.
Otroligt snäll o fredlig men även jätte nyfiken, alltid först till maten och skall alltid "vara med" vid rengörningen av akvariet.

Roligaste fisken
Kommentar av: Jakob Stark den 2007-01-19

Detta är nog en av de roligaste fiskarna jag haft. Jag hade 5 st i ett 200 liter akvarium till en början. De såg ut som flugor när de simmade omkring och viftade med "vingarna" och så fort jag kom fram till akvariet så kom de fram till rutan och följde efter handen som man flyttade sakta vid rutan. Ett tag senare skaffade jag mig 2 ancistrus skäggmunsmalar och la i dom som man brukar, direkt så kom kulfiskarna fram och skulle titta på malarna dom var ca 5 cm ifrån malarna och bar tittade sen när malen bara låg still så brydde dem sig inte om malarna men så fort malarna flyttade på sig var kulfiskarna framme på sekunden och studerade dem :P

Rekommenderar denna fisk starkt!

Dumsnäll..?
Kommentar av: Paula&Jimmy den 2005-08-04

Har en kulfisk med bl.a. gurami, botior, räkor och grodor.
Han är otroligt snäll, rädd för alla fiskar och gör inte någon förnär.. när det är matdags byts han ut mot en lite tuffare fisk med mer attityd, men är ändå mycket försiktig och om någon simmar mot honom vänder han direkt.
Ögonen på dessa fiskar är nog det mest speciella, han vrider på huvudet och liksom tittar bakom sig när han blir jagad av någon. Iakttar en väldigt när man sitter vid akvariet.
När jag fyller på vatten och sprutar på honom, så hoppar han.. har nästan hoppat ur akvariet!
Blåser upp sig när han äter.. :)
Simmar som en kolibri upp o ner upp o ner upp o ner längs glaset, sen lägger han sig på botten o vilar.. sen upp o ner upp o ner. - i evighet!
Nu har han flyttat till ett större kar, oooj vad mycket yta och simma upp o ner o upp o ner på :D

Har hört mycket illa om den, men min är nog ett stort undantag, hur snäll som helst.
Pajade iofs en snäcka jag hade som prydnad.. tog ett bett ur den.

Snäll
Kommentar av: tuub den 2004-11-18

Jag har en grön kulfisk tillsamans med neontetror å pansarmalar... Fungerar hur bra som helst.

Radera din kommentar
Bra i kombination med månfisk
Kommentar av: Pernilla den 2004-08-17

Charmig fisk som simmar runt i sin egen lilla värld. Den kan vara aggressiv mot andra fiskar och kan ha svårt för att låta bli att bita av en lång fena som simmar förbi. I kombination med månfisk är den perfekt. De båda arterna låter varandra vara av mina erfarenheter. Detta är ju perfekt eftersom de båda arterna båda är fantastiskt vackra och intressanta att se på och dessutom är båda arterna bräckvattensfiskar!

Radera din kommentar
Jag hade ett 200 l med bara kulfiskar
Kommentar av: Chippen den 2004-08-05

Jag hade 6 st gröna kulfiskar i ett 200l kar dom var jätte snälla mot de andra fiskarna :)

Radera din kommentar
Har skaffat en Kulfisk.
Kommentar av: hansson2000 den 2004-01-02

Och den är hur snäll som helst mot dom andra fiskarna. Har Skalar och gurami och några små tetror. Kul.

Radera din kommentar
Rolig
Kommentar av: pogyhogy den 2003-12-24

En kulfisk är svår i början. Men blir efter ett tag väldigt tam. Tex: Äter från pincett, ofta framme och ganska fredlig.

Radera din kommentar
Min erfarenhet.
Kommentar av: zunfire den 2003-08-30

Min sambo köpte två till mitt 250L akvarium, efter att butiksinnehavaren upplyst henne om att de var fredliga. Jag var lite tvecksam men i åkte dom. Efter efter nån dag började jag upptäcka bitmärken på övriga fiskars fenor, och jag höll extra öga på dem och mycket riktigt så smög de sig på andra fiskar o nafsade. Så tillbaks till djuraffären åkte de.

Radera din kommentar
rolig att ha.
Kommentar av: j91 den 2003-08-16

Jag har en kulfisk den är inte ett dugg agresiv mot någon fisk. När den äter så sliter den i maten. Den trycker undan alla andra fiskarna.
Den blir jätte tjock när den äter.

Radera din kommentar
Grön kulfisk.
Kommentar av: j91 den 2003-08-11

Jag har en grön kulfisk i sötvatten.
Den har inte gjort något dumt mot någon fisk i mitt akvarium.

Radera din kommentar
Att det kan vara så olika......
Kommentar av: Inge Ting den 2003-08-11

Hade en kulfisk med Scalarer, Blågurami B.aires m.fl.
Han var galen. Jagade iväg de stackarna till guramis och åt på alla fenor, inte bara febnor, allt han kom åt! Snart var väll alla fiskar ense om att han skull bort och en dag vara han Puts Väck!=(

Radera din kommentar
Håll uppsikt på tänderna
Kommentar av: Annika den 2002-09-06

Kulfiskens tänder växer hela tiden. De kan växa sig så stora att kulfisken inte kan äta. Äter kulfisken säckor och musslor så slits tänderna ned med hjälp av skalen. Har tänderna vuxit sig för långa så kan man försiktigt knipsa av dem med en liten tång eller nagelklippare.

Har man otur så försöker fisken blåsa upp sig ovanför vattenytan och drar då i sig en massa luft vilket gör att den flyter omkring på ytan. Det kan då vara svårt för den att gå tillbaka till normalform. Försök då att hålla fisken i stjärten lodrätt under vattnet med munnen uppåt så går luften lättare ur kulfisken.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information