Övriga fiskar

Erpetoichthys calabaricus

Pansarål, öronål


Vetenskapligt namn:
Erpetoichthys calabaricus
Tidigare vetenskapligt namn:
Calamoichthys calabaricus
Calamichthys calabaricus
Familj:
Polypteridae
Handelsnamn:
Pansarål, öronål
Ursprung:
Västafrika.
Foto på fisken Erpetoichthys calabaricus Foto © Mark Smith
Köttätare (fiskätare). Äter i akvarium småfisk (bör inte hållas med mindre fiskar), men också annat levande och fryst foder. Pansarålen ser mycket dåligt, istället använder den luktsinnet när den söker efter foder.
Denna art har ännu inte odlats i akvarium och inget är känt om dess lekbeteende.
Pansarålen är en skygg, relativt fredlig skymnings- och nattaktiv fisk. Ett lämpligt akvarium innehåller finkornig sand som bottenmaterial, är tättplanterat och har gömställen bland stenar och rötter.
Djuren kan vistas ovanför vattenytan under åtskilliga timmar eftersom den då använder sin lungliknande simblåsa till att andas atmosfärisk luft med. Se till att akvariet har tättslutande täckglas eftersom den annars lämnar akvariet under natten. Den saknar bukfenor.
Hanarna har 12-14 strålar i analfenan, medan honorna bara har 9. Hanens analfena är mörkt olivfärgad, honans ljusockra.

Medlemmarnas kommentarer



Dålig fakta...
Kommentar av: Oregistrerade den 2014-10-05

Mina första ålar jag skaffade var från en liten djuraffär som sa-
"De blir 25cm och äter flingfoder. Ett 30l passar utmärkt!" -_-"
Ni kan ju tänka hur länge de levde...
Jag fattade ju att nått var fel och läste på som tusan! Men det gick inte att rädda dem...

MEN nu gör jag ett bättre försök!
Så nu har jag två i ett 300l kar med två black ghost och massa annat. Trodde de skulle ta mina danior, men de tog ett bett på en gurami första natten, sedan har de avgudat frysta räkorna :3

Väldigt trevlig fisk!
Kommentar av: Fisens den 2014-01-28

En personlig favorit och kan varmt rekommenderas. Blev dock av med två rödmunstetror första natten jag hade ålen då tetrorna sover på botten av akvariet, så de fick flytta snabbt.

Extremt bra hoppare, trots att jag själv tyckte jag täckte akvariet noga så lyckades den ta sig ut under natten och hittade den torkad på golvet.

Men den var väldigt rolig att ha och kom alltid fram när det vankades fisk och räkor, åt gärna ur handen. Min blev även bästa kompis med en klogroda å de höll ihop i vått och torrt. Tänker definitivt köpa en ny nu när jag förlorat min gamla.

Slug jäkel
Kommentar av: hjaerta den 2013-12-23

Vi införskaffade två stycken ålar för ungefär en vecka sedan. Väldigt speciella och trevliga djur att ha i ett akvarie, varit väldigt mycket rörelse på dom.

MEN!

Igår morse när jag kollade in akvariet såg jag att en black molly såg lite sloken ut, den hade nyligen haft svamp så trodde det kunde varit det.

Dagen efter är den borta, och öronålen som är ca 25-30 cm har en praktfull klump i mitten av magen. Även akvariets kampfisk har fått sig en rejäl törn på fenan. Detta sker endast nattetid.

Kan mycket väl ha o göra med att de inte fått mat för att dom andra har snott maten. Ska prova att gå över till räkor.


Fin och cool
Kommentar av: Halofan den 2011-08-13

Väldigt häftig och trevlig fisk som klarar allt.Vår har inte ätit på typ 3 år förutom en liten siamesisk algätare.
Han är dock ganska intreserad av palettternas yngel så han tar sig gärna så nära han kan på kvällen :P
Annars är han ganska lugn och simmar runt på botten hänger i nån kruka eller bara simmar runt bland våra platys.

hej
Kommentar av: pontussigge den 2010-11-26

min pansarål är mer vaken på dagen än på natten den simmar hela dagarna och den äter räka bitar,fiskbitar,köttableter och oxhjärta

mycket fin och trevlig ål min bor med 2st oscars ciklider 1 fengädda 1 ormhuvudsfisk 1chokladma några mindre fiskar som jag ej kan namnet på

Orädd och glupsk
Kommentar av: pennypopp den 2010-08-09

Min öronål är först på plats då det vankas mat och äter mer än gärna direkt ur handen på mig. Har fått rätt kraftiga bett men den har så små tänder så det mest är mysigt.

skygga men vackra
Kommentar av: Torreador den 2010-08-01

Jag har 2 st i mitt 260 lit Malawikar och min är tyvärr väldigt skygga och är aldrig framme så man ser dem. Antar att de är framme på natten.

De har bosatt sig i mitt Juwelfilter och där håller de sig som mest trots att jag har mängder med gömställen i karet.

Men OM Man lyckas se dem någon gång så är de väldigt vackra!

Öronålen leker väl visst.
Kommentar av: fotografica den 2010-03-29

Det står att öeonålen inte odlats i akvarium och att inget är känt om dess lek??? Mina öronålar har lekt och fått avkomma två gånger. Tyvärr har hanen nu dött, efter att ha fått en undrlig utväxt under hakan (någon form av tumör kanske??)

Det som skiljer mitt akvarium från många andra är att jag har en del i akvariet (50x50 cm) där botten är uppbygd ovan vattenytan och i det området gräsväxter. Min uppfattning är att ålarna lägger sina ägg eller föder sina levande ungar där i gräset. Har dock aldrig sett några ägg där, dock ungarna innan dom tar sig ner i vattnet.

sötnos
Kommentar av: Destroy den 2008-08-15

Dom är inte skygga, mina äter inte ens upp små fiskarna (baby malar) men dom hugger gärna in på köttet som de får.

har en hane och en hona, och honan gömmer sig just nu i en grotta, vem vet kanske yngel på g?

Spännande
Kommentar av: carezza den 2007-02-07

Jag har två stycken ganska unga ålar, och dom skiljer sig en hel del i beteende. T.ex så äter den ena enbart frysta räkor, inget annat, han äter det dock med enorm aptit. Den andra är inte lika förtjust i räkor utan föredrar mygglarver. Dom har gömställen men är oftast framme och simmar runt och visar sig mycket ändå, när dom inte sover då =)
Jag har neontetror, men jag tror inte att ålarna är gamla nog att äta dom än, för det saknas inga ännu i alla fall. Har haft dom ett par månader.
Spännande vacker varelse som jag verkligen rekommenderar, livar upp akvariet lite. =)

Rymmare
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-19

Vår öronål rymde efter två dygn. Hade täckt för matningsluckor osv i överkant men tyckte det kändes väl ambitiöst att tejpa för den minimala öppning som kvarstod där sladden till pumpen hade plats. Sedan såg akvariet väl tomt ut och en genomgång visade snart att ålen var försvunnen. Hade på något vis lyckats pressa sig igenom hålet med en omkrets på max 1 cm (ålen var ca 20 cm lång och 3 cm i omkrets). Vi hittade inte honom någonstans vilket resulterade i en lätt panik känsla där jag nästan förväntade mig att finna honom i toalettstolen osv. Efter en vecka dök han dock upp, ihoprullad och torkad i en "åtta" i min sons legolåda. Så med andra ord var våran ålkarriär kanska kort och intensiv.

mata med strömming
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-06-18

har två st ålar i ett 600 liters akvarie, tillsammans med 5 silverhajar.. testa o mata med fryst strömming..skär eller klipp små bitar o släpp i.. både jhajarna o ålarna älskar det:) ålarna till o med går till ytan för o äta.. har dock massa snäckor i mitt akvarie ska nog köpa 3 eller 4 praktbotior som gör rent, plus att dom e coola fiskar.. dom ligger ju o sover ibland,., det e sant! as-softa fiskar.. / Fred

Min rymde
Kommentar av: stene den 2006-06-18

Min öron ål rymde en natt har inte hittat den än har finkammat rummet totalt men hittar den inte.På nätterna så nafsade den på dem andras fenor hela tiden så jag skulle lämna tillbaka den ändå

tigerbarbs slukaren
Kommentar av: don danielo den 2004-11-22

Våran ål är riktigt pigg på räkor, men dess passion är tigerbarber. Han slukar dagligen en barb och ligger sedan och jäser resten av dagen under en rot i våran 160L balja. Annrs en mycket trevlig varelse.

Radera din kommentar
Glupska
Kommentar av: tuub den 2004-11-18

Jag har 2st pansarålar i ett 250L. Dom är supermysiga, men man måste ha supertätt upptill annars hoppar dom ur. Men ändå måste det kunna komma in syre vid ytan eftersom dom även har en lunga å andas vid ytan. Det räcker inte att ge dom torrfoder utan dom måste ha annat större foder, som t.ex. räkbitar m.m.

Radera din kommentar
öronålar- pansarål
Kommentar av: Mita den 2004-09-12

Kul att ha i hopp med andra fiskar. Dålig info om foder i butiken men jag /vi ger räkor i mindre bitar ,mygglarver frysta, algchips för malar, och fisk klippt i bitar(strömming och bla färsk rödspätta file)klipps i bitar och förvaras i frys. Varierar foderet under veckan.

Radera din kommentar
Intressant fisk
Kommentar av: Micke_A den 2004-07-01

Jag har en hane och en hona. Hade en hona till, men den dog. De hämtar luft vid ytan då och då, men den tycktes inte få ut luften, hade svårt att ta sig ner till botten, och flöt till slut bara omkring, tills den dog. Vare sig de jag har nu, eller de tidigare jag har haft har försökt rymma, vilket även gäller mina pilnäbbar, som ju också påstås vara rymningsbenägna. Det kan nog ha lite att göra med hur bra de trivs. I naturen letar de nog upp ett nytt vattenhål, när det gamla inte duger längre, och försöker nog göra så även i fångenskap, men med mindre lyckat resultat.

Radera din kommentar
Algtabletter
Kommentar av: ShadowDawn den 2004-01-17

Min största öronål äter förutom räkor, röda mygglarver och en del torrfoder, även algtabletter som den slukar med hull och hår.

Radera din kommentar
mat
Kommentar av: spotUP den 2003-08-07

jag hade problem med min pansarål eftersom att andra glupska invånare i akvariet åt upp maten innan han han dit. då testade jag att mata med räkor.
ålen blev som tokig! det rekommenderas varmt!

Radera din kommentar
Äldsta fisken och tåligaste fisken
Kommentar av: MichaelE den 2003-03-15

Min öronål är tio år och har varigt med om en hel del, den har legat på golvet i en bra stund ett antal gånger(hoppat ut), men den värsta skadan den har fått var när den fastnade i det lilla hålet i botten på en blomkruka och nötte upp ett djupt sår så på ett ställe kunde man se inälvorna, men jag ville inte avliva honom för den va ju så gammal och har varit med i mitt kar sen jag började med denna hobby, tur var det att jag inte avlivade honom för nu är han hur frisk som hälst och har bara ett ärr kvar av det otäcka såret.

Rolig att se på
Kommentar av: Kalanking den 2003-02-08

Har i drygt en och en halv månad haft tre öronålar i min 200-balja. Dessa åt förvisso upp alla mina tigerbarber, men nu när jag matar dem med tubifex är de underbara att titta på. Mycket trevliga, skulle inte vilja byta dem mot nåt annat. Synd bara att jag kanske ska behöva sälja dem snart eftersom de kommer bli lite stora.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information