Övriga fiskar

Brachygobius xanthozonus

Humlafisk


Vetenskapligt namn:
Brachygobius xanthozonus
Tidigare vetenskapligt namn:
Gobius xanthozona
Rhinogobius xanthozona
Familj:
Gobiidae
Handelsnamn:
Humlafisk
Ursprung:
Java, Sumatra och Borneo.
Foto på fisken Brachygobius xanthozonus Foto © Erik Påhlsson
Köttätare. Äter i akvarium levande och eventuellt fryst foder, mycket sällan torrfoder.
Humlafisken är en substratruvare som placerar rommen i grottor eller under stenar. Äggen (upp till 200 st) kläcks efter ca 4 dygn. Hanen vaktar ägg och yngel.
Den är en lugn och fredlig fisk, även om den är revirhävdande mot andra av samma art. Man bör hålla den i artakvarium, men den kan även hållas i sällskapsakvarier men då enbart med kortfenade arter (kan bita i länga fenor).
Ett lämpligt akvarium innehåller många gömställen och finkornig mörk sand. Arten är mycket ömtålig i rent sötvatten. Bräckvatten (ca. 0.5 %) är därför i längden nödvändigt för att den skall trivas.
Honan har mattare färger än hanen. Under lektiden är hon rundare och före leken syns äggläggningsröret tydligt.

Medlemmarnas kommentarerTrevlig liten goby.
Kommentar av: C.Ciklid den 2010-06-04

Hade ett gäng av dessa förr. Trevliga små fiskar om än mycket revirhävdande om sin plats. Mina åt inte granulat utan endast röda mygg och guppy yngel. Har letat efter dessa i handeln utan framgång tyvärr.

Liten men tuff
Kommentar av: kitkat den 2007-03-30

Den sötaste lilla firren av alla tycker jag. Totalt orädd e han också, simmar rakt fram till större fiskar utan att bry sig. Älskar röda mygglarver, har ibland "snott" malarnas fodertabletter på kvällen. Dog dock när jag använde Punktol i mitt kar, verkar inte klara den medicinen tyvärr bara så ni vet.

Liten men tuff
Kommentar av: Nevyn den 2006-06-05

Detta är en häftig fisk, den är inte rädd för någon annan fisk, och störs inte heller av någon. Syns inte så ofta men det är kul när den är framme och sitter på lotusen. Blir fler av denna när jag får tag i det.

Cool firre
Kommentar av: reinventor den 2004-11-25

Den här fisken är helt klart en av mina favoriter, den har en sån skön stil!

Den är oftast lugn men är även orädd och till och med lite kaxig även mot lite större fiskar när det blir trängsel kring maten. De är riktigt glupska trots sin storlek.

De kan sätta fast sig på en sten, ett blad eller ibland på glasrutan med hjälp av speciella fenor på buken. Jag har även sett dem leka hiss i bubblorna från syrestenen, varv på varv.

Jag har precis skaffat en tredje Humlafisk och det blir garanterat fler av dessa i framtiden. Jag skulle däremot vilja veta lite mer om dom, lekbeteende, om någon lyckats odla dem själv, osv...

Radera din kommentar
Coola små "vatteninsekter"
Kommentar av: sammy den 2004-11-16

Har precis köpt in ett litet gäng till mitt 240 liters... Ligger mest på botten och stirrar men det brukar dom visst göra :)... men när de väl sätter igång, ja då blir det "liv i luckan".

Radera din kommentar
Min favorit
Kommentar av: Nicole den 2004-04-25

Den här lilla randiga fisken hittar jag ofta liggandes på nån sten eller rot.En mycket lugn, fredlig och harmonisk fisk.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information