Zoopet
Xenentodon cancila
Övriga fiskar

Xenentodon cancila
Sötvattens-näbbgädda, silvernålfisk


Vetenskapligt namn:
Xenentodon cancila
Tidigare vetenskapligt namn:
Mastacembelus cancila
Esox cancila
Familj:
Belonidae
Handelsnamn:
Sötvattens-näbbgädda, silvernålfisk
Utbredning:
Tropiska delen av Asien.
Foto: Mark Smith
Köttätare (fiskätare). Äter i akvarium alla sorters levande foder som fisk och grodor, men kan även äta frysfoder. Eftersom den är en rovfisk kan den inte hållas tillsammans med mindre fiskar.
Det finns väldigt få rapporter om odling i akvarier. Den är dock substratlekare och placerar romkornen på ett blad. Under lekperioden avges ca. 15-20 ägg per dag.
Sötvattens näbbgäddan är en stimfisk som pga sin storlek och rovgirighet inte lämpar sig speciellt väl för akvarier. Man kan dock hålla mindre exemplar i större akvarier. Ett lämpligt akvarium har en stor yta och ett lågt vattenstånd (max 30-35 cm). Det innehåller finkornig sand, en del växter på sidorna (inga flytväxter) och en stor fri simyta. Gärna också en mindre salttillsats i vattnet (ca. 0,1%).
Den är mycket lättstressad och ljuset får inte tändas eller släckas plötsligt. De blir då panikslagna och kan hoppa och slå sig så illa att de skadar sig. Akvariet måste vara väl täckt, men se till att det är långt från vattenytan till täckglaset, annars kan de skada sig när de slår emot täckglaset.
Det är svårt att skilja könen åt, men hanens rygg- och analfena har en svart söm.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

näbbgädda
Kommentar av: moren den 2008-04-07

hej. mina näbbgäddor äter bara levande foder. jag undrar hur ni har fått era att äta räkor och liknade?

Mycket trevlig rovfisk
Kommentar av: rennicke den 2004-11-30

Köpte mina som "halvnäbbar" men efter närmare besiktning vid hemkomsten kunde jag konstatera att det var två sötvattens-näbbgäddor jag tagit med mig hem.

I artbeskivningen här står "stimfisk" och på fishbase "solitary" vilket betyder ungefär "enstöring". Jag har inte märkt att mina två mår dåligt av att bara vara just två st.

Rädda är de inte heller och inte heller hoppbenägna.

Angående födan var de till en början väldigt kräsna och ville bara ha småfiskar typ neontetra. Efter mycket trugande med larver, syrsor etc. har de nu anpassat sig till skalade räkor vilka de äter med god aptit.

Ett varningens finger dock för de lättskadade näbbarna. Min ena hade en redan skadad näbb när jag köpte den och den andra har skadat sin när den jagade neontetor. Men trots detta funkar dem och äter bra.

En allt som allt udda och mycket trevlig rovfisk som gärna står still och lurpassar till maten kommer i, då blir det fart!

Klart udda
Kommentar av: ChevyJocke den 2004-04-07

Detta är en klart häftig fisk. Ligger och simmar runt strax under vattenytan mest hela tiden och väntar på nåt byte. Verkar inte bry sig alls om andra fiskar utan håller sig mest lite för sig självt. En riktigt läcker fisk som fångar de flestas blickar.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet