Zoopet
Scatophagus argus
Övriga fiskar

Scatophagus argus
Argusfisk


Vetenskapligt namn:
Scatophagus argus
Tidigare vetenskapligt namn:
Chaetodon argus
Scatophagus macronotus
Familj:
Scatophagidae
Handelsnamn:
Argusfisk
Utbredning:
Tropiska delen av Indiska Oceanien- Stilla Havet.
Foto: Anders Johnsson
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, inklusive växter. Inga problem med maten, man bör dock se till att vegetabilier ingår i kosten.
Argusfisken är sannolikt inte odlad i akvarium och det finns inga rapporter om deras lekbeteende. Den är en fredlig och livlig stimfisk som inte bråkar speciellt mycket vare sig sinsemellan eller med andra arter. Den äter en del växter.
Ett lämpligt akvarium kan innehålla en del saltvattenståliga kraftiga växter, samt erbjuda flera gömställen med hjälp av stenar och rötter. Det måste också finnas ett stort fritt simutrymme.
Ungfiskar kan i nödfall gå i sötvatten, men föredrar bräckvatten (ca. 0.5%). Vuxna exemplar trivs bäst i rent saltvatten. Vuxna fiskar kräver oxkså betydligt större akvarium än vad som anges ovan.
Det finns inga kända yttre könsskillnader.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Är aggressiv inbördes
Kommentar av: B-ianca den 2003-08-24

Tvärtemot artbeskrivningen är min erfarenhet att de kan kivas ganska mycket inbördes, och särskilt om de har för litet akvarium. Ska man transportera dessa (en längre tid) bör man inte ha mer än en fisk per påse, eftersom de då kan döda varandra.

Äter växter
Kommentar av: Annika den 2002-09-06

Denna fisk äter allt som är grönt i akvariet, tom Javaormbunke. Äter även annat än akvarieväxter, tex sallad, ärtor, paprika, morot, ris och pasta. Blir ganska tama och äter ur handen.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES