Arken zoo
Scatophagus argus
Övriga fiskar

Scatophagus argus
Argusfisk


Vetenskapligt namn:
Scatophagus argus
Tidigare vetenskapligt namn:
Chaetodon argus
Scatophagus macronotus
Familj:
Scatophagidae
Handelsnamn:
Argusfisk
Utbredning:
Tropiska delen av Indiska Oceanien- Stilla Havet.

Foto: Anders Johnsson


Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, inklusive växter. Inga problem med maten, man bör dock se till att vegetabilier ingår i kosten.
Argusfisken är sannolikt inte odlad i akvarium och det finns inga rapporter om deras lekbeteende. Den är en fredlig och livlig stimfisk som inte bråkar speciellt mycket vare sig sinsemellan eller med andra arter. Den äter en del växter.
Ett lämpligt akvarium kan innehålla en del saltvattenståliga kraftiga växter, samt erbjuda flera gömställen med hjälp av stenar och rötter. Det måste också finnas ett stort fritt simutrymme.
Ungfiskar kan i nödfall gå i sötvatten, men föredrar bräckvatten (ca. 0.5%). Vuxna exemplar trivs bäst i rent saltvatten. Vuxna fiskar kräver oxkså betydligt större akvarium än vad som anges ovan.
Det finns inga kända yttre könsskillnader.Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: Mark Smith

Medlemmarnas kommentarer

Är aggressiv inbördes

Tvärtemot artbeskrivningen är min erfarenhet att de kan kivas ganska mycket inbördes, och särskilt om de har för litet akvarium. Ska man transportera dessa (en längre tid) bör man inte ha mer än en fisk per påse, eftersom de då kan döda varandra.

Kommentar av: B-ianca den 2003-08-24
Radera din kommentar

Äter växter

Denna fisk äter allt som är grönt i akvariet, tom Javaormbunke. Äter även annat än akvarieväxter, tex sallad, ärtor, paprika, morot, ris och pasta. Blir ganska tama och äter ur handen.

Kommentar av: Annika den 2002-09-06


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik