Zoopet
Lepidosiren paradoxa
Övriga fiskar

Lepidosiren paradoxa
Sydamerikansk lungfisk


Vetenskapligt namn:
Lepidosiren  paradoxa
Tidigare vetenskapligt namn:
Lepidosiren  articulata
Lepidosiren  dissimilis
Familj:
Lepidosirenidae
Handelsnamn:
Sydamerikansk lungfisk
Ursprung:
Centrala Sydamerika

Foto: Mikael Håkansson

Allätare. Äter i akvarium foder som t.ex. fiskar, räkor, maskar, musslor, algtabletter etc..Stora exemplar kan matas med hela fiskar.
Den har inte odlats i akvarium och inte så mycket är känt om dess lekbeteende. I naturen och i dammar placeras äggen vid leken i ett bo som försvaras av hanen.
Den sydamerikanska lungfisken kan fungera ihop med andra stora fiskar, men undvik bottenlevande arter. Även om den inte blir 125 cm i akvarium (och även ytterst sällan i naturen) så blir den ändå i längden väldigt stor och bara unga exemplar är lämpliga i akvarier. Arten växer snabbt upp till ca. 60 cm, men därefter växer den tämligen långsamt.
Ett lämpligt akvarium bör ha fin sand som bottenmaterial, några gömställen och en dämpad belysning. All inredning bör vara rejält tung så att de inte kan flyttas runt och skada glasrutorna. Vattenrörelsen i akvariet bör hållas på ett minimum. Bra och effektiv filtering och täta vattenbyten är nödvändiga. Täckglaset måste vara heltäckande annars lämnar den akvariet. Det måste finnas ett utrymme på 10-20 cm mellan täckglas och vattenytan så den kan andas atmosfärsisk luft.
Det finns inga kända yttre könsskillnader.
Ungfiskar är svartfärgade med ett mönster av många små guldvita prickar. Prickarna försvinner när den växer.Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Stuart Grant Cichlid Fund