Zoopet
Potamotrygon motoro
Övriga fiskar

Potamotrygon motoro
Motoros stingrocka, ögonfläcksrocka, P01, P03, P44.


Vetenskapligt namn:
Potamotrygon motoro
Tidigare vetenskapligt namn:
Paratrygon laticeps
Familj:
Potamotrygonidae
Handelsnamn:
Motoros stingrocka, ögonfläcksrocka, P01, P03, P44.
Utbredning:
Argentina, Bolivia, Brazil, Colombia, Paraguay, Peru, Uruguay.
Foto: Ivan Mikolji
Köttätare. Levandefoder och annan animalisk föda som t.ex. fryst foder. Den tar mindre fiskar som vilar på botten under natten.
Arten odlas i akvarium/bassänger och befruktningen sker invärtes och den är en levandefödare. Honan föder 1-25 ungar ca. 2-3 månader efter befruktningen.
Stingrockorna är fredliga och livliga bottenfiskar. Den är i akvarium inte någon utpräglad rovfisk, men äter fiskar som sover på sanden under natten.
Ett lämpligt akvarium har en mycket stor bottenyta. Det är nödvändigt med ett tjockt lager (7-10 cm) finkorning sand (1-2 mm) på botten. Bottenytan bör vara ganska ren, dvs få bottenväxter eller annan dekoration. Den är ganska känslig och kräver hög vattenkvalitet (bra filtrering). Se till att akvariet har täckglas eftersom den kan hoppa. Arten blir så pass stor att den passar bättre på offentliga akvarier.
Stingrockorna har på översidan av stjärtpartiet en hullingförsedd pigg som är giftig. Denna kan orsaka en mycket kraftig smärta om man sticker sig på den och hela armen/handen/foten svullnar upp rejält. Denna pigg ersätts 2-3 gånger om året av en ny.
Hanen har 2 omvandlade bukfenor (vid analfenan) vilket honorna inte har. Det finns flera olika populationer av denna art och de har olika handelsnamn och det förekommer även hybrider där P. motoro som en av arterna.
Foto 2 visar en s.k. "Blue Peru."
Foto 3 visar en "Royal Marble"
Foto 4 visar en "Marble."


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia