Zoopet
Atractosteus spatula
Övriga fiskar

Atractosteus spatula
Alligator gar, alligatorbengädda


Vetenskapligt namn:
Atractosteus spatula
Tidigare vetenskapligt namn:
Lepidosteus spatula
Lepidosteus tristoechus
Familj:
Lepisosteidae
Handelsnamn:
Alligator gar, alligatorbengädda
Utbredning:
Mexiko, USA
Foto: Kjell Fohrman
Köttätare (fiskar och kräftdjur). Äter i akvarium mindre fiskar, men även annat levande foder och oftast även frysfoder. Den fångar sitt byte genom att ställa sig i bakhåll och sedan med en snabb attack skjuta fram och sluka sitt byte.
Denna art har inte odlats i akvarium (däremot i dammar). En hona kan leka med flera hanar och äggen placeras fäst vid vegetationen strax under vattenytan. De kläcks inom ca. 2-4 dygn och gulesäscken är helt förbrukad inom ca. 5-10 dygn.
Arten är ofördragsam gentemot andra fiskar och den kan bara hållas i akvarier (stora) som yngel och då tillsammans med andra stora arter. Den växer relativt snabbt ur de flesta akvarier och i längden är den bara lämplig för stora offentliga akvarier.
Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en del gömställen och arten bör inte ges starkt ljus och starkt strömmande vatten. Vattnet skall inte vara varmt.
Inga kända yttre könsskillnader, men man antar att honorna blir något större än hanarna. Arten är en populär art för sportfiske. I handeln förekommer även en del hybrider av denna art och de säljs ofta under samma namn. Dessa hybrider blir ibland inte så stora som originalet och blir därmed inte så olämpliga som “akvariefiskar" som ursprunget är.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia