Ciklider - Centralamerika - Stora

Chuco intermedium

Vinkelciklid, Jordans ciklid,


Vetenskapligt namn:
Chuco intermedium
Tidigare vetenskapligt namn:
Theraps  intermedia
Cichlasoma intermedia
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Vinkelciklid, Jordans ciklid,
Ursprung:
Belize, Guatemala, Mexiko
Foto © Kjell Fohrman
Allätare. Äter oftast det som erbjuds men fryst foder som krill, mysis och svarta mygglarver etc. är att föredra, men de tar även pellets etc.
Denna art är en parbildande öppen substratruvare som ofta använder en sten eller rot där äggen placeras. Bägge föräldrarna försvarar sin avkomma extremt aggressivt under en lång period.
Denna art är tämligen ovanlig i akvarium och den främsta anledningen till detta är att de är aggressiva. De bör nog enbart hållas tillsammans med fiskar som är minst lika stora som dom själva. Arten är dock främst aggressiv mot artfränder, men dessa aggressioner blir mindre om man håller dem i en grupp på 5-10 st (i naturen återfinns de oftast i grupper på 10-30 st).
Ett lämpligt akvarium skall ha bra cirkulation samt innehålla många gömställen.
Det förekommer olika geografiska varianter av arten som kan skilja sig något vad gäller färgen.
Små yttre könsskillnader men hanarna blir något längre och sägs få något starkare färger och honorna en mörkare strupe. Det varierar dock mellan de olika geografiska varianterna.
Såväl Chuco som Theraps används som släktnamn i handeln.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information