Zoopet
Esox lucius
Övriga fiskar

Esox lucius
Gädda


Vetenskapligt namn:
Esox lucius
Tidigare vetenskapligt namn:
Esox lucioides
Lucius lucius
Familj:
Esocidae
Handelsnamn:
Gädda
Utbredning:
Europa, Nordamerika och delar av Asien
Foto: Erik Ahlin
Köttätare (främst fiskar). Den tar andra fiskar (även artfränder) upp till och med halva dess egen längd. I akvarium kan man i vissa fall få den att äta fiskkött.
Inga rapporter finns om lek i akvarium vilket sannolikt beror på akvariets begränsade utrymme. I naturen leker den under mars-maj på grunt vatten. Antalet ägg som läggs varierar mellan 30.000-500.000 beroende av honans storlek. Dessa är klibbiga och fastnar i vegetationen och kläcks sedan efter ca. 2 veckor (beroende av temperaturen).
I akvarium bör arten hållas ensam eller ihop med andra stora fiskar, men då krävs ett större akvarium än vad som anges i artbeskrivningen. Ett lämpligt akvarium skall innehålla rikligt med kallvattensväxter samt en del stenar eller liknande som bildar gömställen. Det är viktigt att vattnet inte är för varmt (i alla fall inte över en längre period).
Arten är vanligast i sötvatten, men den förekommer även i bräckvatten.
Gäddan kan visserligen bli 140 cm men så stora exemplar är mycket ovanliga.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Kladdig
Kommentar av: VisualDarkness den 2011-05-28

Gäddan har ett rejält slemlager som överträffar de flesta andra fiskars. Detta bör man vara försiktig med om man vill undvika att parasier får grogrund på den stillastående gäddan. Troligtvis har detta slemlager kommit till för att gäddan ska kunna stå i och rusa ur vassa stenrös och pinnar utan att ta någon större skada.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo