Övriga fiskar

Pao abei

Abes kulfisk, abeikulfisk, rödprickig kulfisk


Vetenskapligt namn:
Pao abei
Tidigare vetenskapligt namn:
Monotrete abei
Tetraodon abei
Familj:
Tetraodontidae
Handelsnamn:
Abes kulfisk, abeikulfisk, rödprickig kulfisk
Ursprung:
Asien: Laos och Thailand
Foto © Johan Taavoniku
Köttätare. I sin naturliga miljö äter den snäckor, insekter, räkor, småfisk, fenor, fjäll etc. Äter i akvarium levande foder som snäckor och små fiskar som gömmer sig i snäckskal (den krossar snäckskalet med sin näbbliknande mun) och mygglarver etc., men kan även ges fryst foder.
Odling av Abes kulfisk har skett i akvarium men det är mycket ovanligt. Hanen är den som vaktar avkomman medan honan jagas iväg.
Den är en livlig och mycket aggressiv rovfisk, även om ungfiskar är relativt fredliga. Vuxna är stridslystna och aggressiva mot alla fiskar. Den kan bara hållas ihop med andra stora och robusta fiskar eller ensam. Det går inte att ha två vuxna ihop, men yngel och halvvuxna kan fungera. Den kan även ge sig på större fiskar och bita av fenor och fjäll hos dessa.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla ett tjockt lager med fin sand som bottenmaterial (den gräver ned sig), en del robusta växter (den kan bita i växterna), samt flera gömställen som kan skapas med hjälp av rötter och stenar. Tänderna behöver slipas (annars blir dessa så långa att den inte kan äta) och därför är det nödvändigt med snäckor i akvariet.
Det finns inga kända yttre könsskillnader.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information