Zoopet
Perca fluviatilus
Övriga fiskar

Perca fluviatilus
Abborre


Vetenskapligt namn:
Perca fluviatilus
Familj:
Percidae
Handelsnamn:
Abborre
Utbredning:
Främst i Europa, även i delar av Asien. Inplanterad på flera andra ställen runt om i världen
Foto: Erik Ahlin
Köttätare (huvudsakligen plankton, insektslarver, kräftdjur och småfisk). Den föredrar i akvarium fryst och levande foder, men kan även ta torrfoder.
Få rapporter finns om lek i akvarium vilket sannolikt beror på akvariets begränsade utrymme. I naturen leker den på våren (7-10 grader) på grunt vatten ovan vegetation. Antalet ägg varierar beroende på honans storlek men 200.000-300.000 är normalt. Äggen finns i äggsträngar som hamnar i vegetationen och sedan kläcks efter ca. 2-3 veckor.
I akvarium är arten någorlunda fredlig även om den äter småfisk. Ett lämpligt akvarium skall innehålla rikligt med kallvattensväxter samt en del stenar eller liknande som bildar gömställen. Det är viktigt att vattnet inte är för varmt (i alla fall inte över en längre period). Ungdjur går ofta i stim medan större exemplar är mer solitära och rovgiriga.
Hanar och honor skiljer sig inte mycket åt, men honorna blir lite större.
Maxstorleken varierar en del mellan olika populationer och den max.storlek som anges (60 cm) är extremt ovanlig. I regel blir de maximalt 25-30 cm. I akvarium kan man bara hålla mindre exemplar.
Arten är vanligast i sötvatten men den kan även förekomma i bräckvatten.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Ganska ilsk
Kommentar av: Azur den 2012-03-05

Håller med eriahl, det är inte en snäll fisk, i alla fall inte som äldre. Den blir ganska grinig, ungefär som en genomsnittlig ciklid. Växer snabbt.

Abbis
Kommentar av: Biohazard den 2010-09-19

Riktig kämpar fisk när man får upp en på 1762 gram på en spinnare. Som sportfiskare så gillar jag abborren bäst när det gäller fiske. Själklart så är det Catch and Release som gäller.

Borre.
Kommentar av: Hellsson den 2010-09-19

En av Sveriges trevligaste sportfiske art!
Hur många har inte suttit på bryggan som liten och fiskat Abborre?
Hoppas att de flesta här på Zoopet har den erfarenheten ;)

Mitt personliga rekord på Abborre är på 1625gr Catch and Release ;)

Blandat
Kommentar av: eriahl den 2010-09-19

Någorlunda fredlig kan lika gärna bli "någorlunda elak". Plastväxter går lika bra om man nu vill ha något grönt. Vanlig akvarietemp är inga problem.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet