Övriga fiskar

Ctenopharyngodon idella

Gräskarp


Vetenskapligt namn:
Ctenopharyngodon idella
Tidigare vetenskapligt namn:
Leuciscus idellus
Ctenopharingodon idellus
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Gräskarp
Ursprung:
Ursprungligen från Östra Asien. Inplanterad på många ställen och är idag vanlig i subtropiska miljöer
Foto på fisken Ctenopharyngodon idella Foto © Erik Ahlin

Ctenopharyngodon idella, även känd som gräskarp, är en växtätare som i sin naturliga miljö betar stora mängder växter, motsvarande sin egen kroppsvikt, varje dag under den varma årstiden. Denna art kompletterar sin diet med detrit, insekter och små ryggradslösa djur. Gräskarpen är en äggspridare och kan lägga hundratusentals romkorn. För att uppnå reproduktion krävs dock specifika förutsättningar i form av långa floder, flera hundra mil långa, med en speciell sammansättning och strömhastighet. Därför sker naturlig reproduktion oftast bara i vissa asiatiska floder. I Sverige reproducerar sig arten i stället i odlingsanläggningar med hjälp av hormoner och liknande. Gräskarpen kan leva upp till cirka 20 år.

På grund av sin storlek och specifika behov bör Ctenopharyngodon idella inte hållas i akvarium. Istället är det mer lämpligt att placera dem i dammar och sjöar där de kan planteras ut, eftersom de är mycket effektiva på att beta rent i dessa miljöer. Under yngelstadiet kan de dock hållas i stora akvarier för att sedan överföras till mer passande naturliga vattenmiljöer. Gräskarpen används för flera ändamål, såsom matfisk, för sportfiske och för att rengöra igenväxta sjöar och dammar. För att optimera deras funktion vid rengöring bör två till fyra gräskarpar användas för dammar eller sjöar upp till 1 000 kvadratmeter, medan 5 till 15 individer rekommenderas för ytor mellan 1 000 och 5 000 kvadratmeter. Det är viktigt att notera att tillstånd krävs för att plantera ut denna art.


Medlemmarnas kommentarer



Fjällkarp
Kommentar av: Karpkungen den 2019-03-24

Glömde: Ett allmänt råd

Jag har sett hur Fjällkarpar (vilka förökar sig snabbt, åtminstone i Skåne) lyckats skapa dammar på mellan 300-500 kvm till gyttjepölar på ett fåtal år. Efter detta håller jag mig till gräskarp, och tänker alltid noga på proportionerna.

Visst kan man prova Fjällkarp. Som ex, en damm på 500 kvm:

Endast 1 åt gången, längd ca 25 cm.
Vänta ett år innan utsättning av nr 2 eventuellt görs
Om du släpper ut fler- alltid samma kön!!

Tro mig, I en damm på 500 kvm hade jag aldrig, aldrig haft mer än en Fjällkarp, men vill man ha fler, max 1 per år hade jag satt ut.

De äter minst lika mycket (ofta dubbelt så mycket) som gräskarpar, samma livslängd, men framför allt; de äter så länge de lever, och överlever där gräskarpar dött. I dammen jag tänker på, fanns mindre än 1 % syre. Hur kan detta vara möjligt)

Gräskarp
Kommentar av: Karpkungen den 2019-03-24

Hej, odlar upp gräskarp för eget bruk. dvs sätter kontinuerligt ut nya (tillstånd finns), p.g.a. gäddor som det alltid finns mer eller mindre av i dammarna. Håller dock nere antalet gäddor så mycket jag kan.
Fick av personen som tidigare skötte vilt- och vattenvård, numera tyvärr avliden, en mängd kloka råd byggd på många års erfarenhet.

Bl.a. vägde han aldrig sättfisken utan utgick från deras längd, och när nya gräskarpar skall sättas ut, skall deras längd vara minst 20 cm. Under denna längd blir de alltför lätta byten för de små-medelstora gäddor som alltid kommer att finnas.

MÅSTE HA HJÄLP! Kan omöjligt hitta där jag antecknat hur mycket fisk man kan ha i en IBC (1000 liter) tank.

Minns jag rätt gällde följande:

Minimum, men ger inte för snabb tillväxt:
Längden i cm x 0,3 liter. M.a.o. en gräskarp som te.x. är 10 cm= 10x0,3= 3 liter vatten för en 10 lång gräskarp.
Längden 15 cm x 0,3 = 4,5 liter (kan avrundas alltid uppåt, i detta fallet 5). 5 per 15 cm lång gräskarp.

Vissa påstår att 0.3 l x antalet cm är onödigt mycket.

Någon som vet?

Fin fisk!
Kommentar av: Aircut64 den 2010-06-23

Gräskarpen är en utav mina favoritarter!
De äter det mesta, levande,köttigt,mygglarver you name it!
De tål mycket och kan bli tama om man tar hand om dom väl :) ! Detta är en riktigt fin fisk.

Tålig Art
Kommentar av: Patrik Steen den 2010-06-23

Härlig och en tålig Art som jag kan varmt rekomendera,men någon bra trådalg betare vitte tusan om mina är dem äter mest Koi mat tycker jag,men det går säkert någon trådalg också ner skulle jag tro...Arten finns också i Albino form att köpa.

Gräskarp
Kommentar av: Per/Haninge den 2010-06-23

Har 3 stycken i en damm på 14 000L, dom har vuxit från 10cm till nästan 30cm på 2 år.
Våra har inte gett sig på näckrosor och andra inplanterade plantor, dock går jättevalsnerian åt på en vecka ( motsvarande en 10-litershink ).
Matar med pellets anspassad för Koi.
Upplever inte att den äter alger i någon större utsträckning men "betar" gärna på gräset när det sträcker sig ner i dammen.

Per/Haninge

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information