Ciklider - Malawi - Haplochromis

Nyassachromis prostoma

Orangehuvad utaka, orangehuvad eucinostomus


Vetenskapligt namn:
Nyassachromis prostoma
Tidigare vetenskapligt namn:
Copadichromis  prostoma
Haplochromis  sp. 'utaka east coast'
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Orangehuvad utaka, orangehuvad eucinostomus
Ursprung:
Malawisjön: Finns runt hela sjön
Foto © Ad Konings
Köttätare (i huvudsak plankton). Gillar frysfoder, men tar även torrfoder.
Den gröna utakan räknas till den s.k. utakagruppen och den återfinns oftast på grunt vatten i sandiga områden och i övergångszoner.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Denna arts hanar bygger sandtornslekplatser som är ca. 30 cm höga. Honorna ruvar lite drygt 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till 30-50 st.
Man bör inte hålla flera utaka ihop eftersom det då finns risk för korsningar, speciellt om de liknar varandra.
Den är revirhävdande, men relativt fredlig. Lämpligt sällskap i akvariet är Aulonocara och fredliga mbunas. Den behöver relativt många gömställen, men även en stor öppen simyta. Lämpligt bottenmaterial är finkornig sand.
Hanens huvud och kropp är blåaktig, medan huvudets övre del är mer gulorange. Honor och yngel är silverfärgade med ett vågrätt svart band mitt på kroppen. Honorna är betydligt mindre än hanarna och är sällan större än 12 cm.
Det finns ett stort antal populationer av denna art men de skiljer sig inte så mycket åt förutom att den orangegula färgen hos en del populationer även kan förekomma på kroppen.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information