Ciklider - Malawi - Haplochromis

Nyassachromis microcephalus

Grön utaka


Vetenskapligt namn:
Nyassachromis microcephalus
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis microcephalus
Cyrtocara microcephalus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Grön utaka
Ursprung:
Malawisjön: Finns runt hela sjön
Foto © Ad Konings
Köttätare (i huvudsak plankton). Gillar frysfoder, men tar även torrfoder.
Den gröna utakan räknas till den s.k. utakagruppen och den återfinns oftast på grunt vatten i sandiga och bevuxna biotoper.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Denna arts hanar bygger sandtornslekplatser som är ca. 30 cm höga. Honorna ruvar lite drygt 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till 25-40 st.
Man bör inte hålla flera utaka ihop eftersom det finns en risk för korsningar, speciellt om de liknar varandra.
Den är revirhävdande, men relativt fredlig. Lämpligt sällskap i akvariet är Aulonocara och fredliga mbunas. Den behöver en del gömställen, men även en stor öppen simyta. Lämpligt bottenmaterial är finkornig sand.
Hanens huvud och övre del av kroppen är blåaktig medan bukregionen är gul till gulgrön. Honor och yngel är silverfärgade – ibland med ett svart band på kroppen. Honorna är betydligt mindre än hanarna och är sällan större än 13 cm.
Det finns ett stort antal populationer av denna art men de skiljer sig inte så mycket åt förutom proportionerna mellan det blå området på kroppen och det gulgröna.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information