Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Neritina juttingae

King koopa-snäcka


Vetenskapligt namn:
Neritina juttingae
Familj:
Neritidae
Handelsnamn:
King koopa-snäcka
Utbredning:
Indonesien: Borneo
Foto © Mikael Håkansson

Herbivor (växtätare). Arten är i akvariet en mycket bra algätare och rengör glaset, stenar, stora blad etc. från alger, men algerna i akvariet räcker oftast inte till och den bör därför ges grönt tillskottsfoder (t.ex. algtabletter).
För fortplantning krävs både en hane och en hona. Ett flertal ägg placeras tillsammans i en kokong och de kan också producera flera kokonger. Kokongen fästs sedan på ett hårt underlag som glaset, en sten eller rot där de sitter hårt fast (de kan vara svåra att avlägsna om de fästs på glaset). En förutsättning för att äggen sedan skall utvecklas till vuxna snäckor är att de är placerade i bräck/salt-vatten. Även om de hålls i sådant vatten är arten svårodlad.
Vuxna kan utan problem hållas i såväl söt- som bräckvatten och även i saltvatten. Arten kan också utan problem hållas i ett sällskapsakvarium. Den kan hållas ihop med fiskar (ej snäckätare), andra snäckor och räkor. Den är mest aktiv på natten och i Tyskland kallas dessa snäckor för ”Rennschnecken” (löparsnäckor) för att de nattetid förflyttar sig mycket i akvariet”.
Artens skal täcks av många rundade ”horn” och skalens färg är väldigt variabel (oftast brunaktig).


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information