Zoopet
Faunus ater
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Faunus ater
Svart faunus, kopparfärgad snäcka, devils taggsnäcka


Vetenskapligt namn:
Faunus ater
Familj:
Pachychilidae
Handelsnamn:
Svart faunus, kopparfärgad snäcka, devils taggsnäcka
Utbredning:
Stora delar av Aiens tropiska delar.
Foto: Anders Johnsson

I sin naturliga miljö återfinns arten oftast på 0,3 till 1,5 meters djup i floder mycket nära deras utlopp i havet.
Växt- och allätare. Arten äter i akvariet alger (dock sällan på glaset eftersom den har svårt att hålla sig fast där), nedbrutna växtdelar och detrit. De kan också ta för sig av delar på mjukbladiga växter. I akvariet äter den av överblivet fiskfoder som ramlar ner på botten, men detta bör kompletteras med grönfoder som algtabletter, och/eller en del grönsaker. Om den ges mycket grönfoder är risken mindre att den ger sig på akvarieväxterna.
Ingen odling i akvarier är känd, men den är en äggläggare som i naturen sannolikt beger ut i saltvatten (ev. bräckvatten) där sedan larverna utvecklas för att sedan bege sig tillbaka till sötvatten när de är fullt utvecklade.
Arten är en lättskött, nattaktiv, tålig och bra ”städare” i akvariet och det blir heller inte så många av den eftersom den inte reproducerar sig i normala akvarier. Den lever ca. 6 år. Vuxna kan utan problem hållas i såväl söt- som bräckvatten och tål t.o.m. saltvatten (om än inte permanent). Denna fredliga art kan hållas i ett sällskapsakvarium ihop med fiskar (ej snäckätare), andra snäckor och räkor. Bottenmaterialet skall vara sand så att den dagtid kan gräva ner sig i bottenmaterialet. Eftersom den blir tämligen stor så kräver den ett rymligt akvarium utan alltför mycket skrymmande inredning. Tillsätt gärna kalk i vattnet eftersom det gör deras skal mer hållfasta.
Artens skalfärg är normalt mörkbrun till svart med ett kopparskimmer. Kroppen är normalt grå med mörka fläckar men kan också vara orange till gult färgad.Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet