Diskus & annat

Kollaps
X
 
 • Tid
 • Show
Rensa alla
nya inlägg

 • Einarsson
  svarade
  Om jag ger upp min idé om att ha ett interface i form av LCDskärm och knappar så går det såklart bygga den mycket enklare. Då kanske jag bara kan bygga ett enkelt program man startar på PCn för att konfigurera den via USB. Det är ändå relativt lättanvänt. Borde de flesta förstå med lite enkla instruktioner. Får fundera vidare.

  Lämna en kommentar:


 • Mr Woods
  svarade
  Precis.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Ursprungligen postat av Mr Woods
  Trevlig läsning! Hoppas nu flytten går smärtfritt för dig!
  Jag VILL också ha automatisk led-dimmer på mina kar, men ids fan inte lära mig hur man bygger en...
  Det kräver en del elektronik och programmeringskunskaper såklart. Inte helt trivialt för alla att ordna, fullt förståeligt. Det jag tycker är märkligt är att det inte redan finns ett stort utbud produkter för just det här på marknaden redan.

  Lämna en kommentar:


 • Mr Woods
  svarade
  Trevlig läsning! Hoppas nu flytten går smärtfritt för dig!
  Jag VILL också ha automatisk led-dimmer på mina kar, men ids fan inte lära mig hur man bygger en...

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Här händer det inte mycket men det finns inte så himla mycket att säga.

  Jag hoppas att det snart går ett flyttlass här till större bostad vilket vållar lite bekymmer såklart. Kommer behöva lång tid på mig att successivt flytta fiskarna genom att ha kar uppsatta på två bostäder samtidigt. Får nog köpa några 200-litare eller något, typ odlingskar, så jag har buffer i båda ändarna. Är ju inget 5-minutersjobb direkt att rensa ur karet och få det flyttklart heller även om det är tömt på vatten och fisk. När och om det kommer till detta vet jag att det kommer innebära en helg eller 3-4 dagars arbete med en extrem stressnivå på stackars mig som kommer ha alldeles för mycket att göra och tänka på för att få ihop allt. Dessutom behöver man ju hjälp när man flyttar och hanterar ett kar i den storleken. Ser inte fram emot denna biten.

  De 4 ljusrören är nu avstängda och jag kör bara med ungefär 8x 4W LEDar nu. Kör den på 50% på maxstyrka och ungefär 1% på minsta under natten. Det fina är att soluppgång och nedgång funkar perfekt nu. Kl 16.00 börjar ljuset sakta öka i styrka och vid 16.30 har det ökat till 50% (max) genom ett mönster som följer en sinuskurva. Samma sker vid 22.30 fast i omvänd riktning då såklart. Blir en skön övergång i ljusnivå.

  Själva makapären som sköter detta har bara en LCDdisplay nu som rapporterar vad den håller på med, ljusstyrka och om någon övergång pågår etc, så att jag ska se om det funkar och den jobbar på. Annars har den inga knappar eller något sådant utan jag configurerar den via ett datorn över USB just nu. Men det funkar, jag ändrar ju inte inställningarna så ofta så.

  LED skapar ju ett trevligare ljus också som skapar skuggor och annat också vilket känns mer naturligt.

  PS. Nu är jag så hjärnskadad att jag börjar med att säga att jag inte har något att säga sen några minuter senare har jag ändå plötsligt rapat ur mig en halv vägg med sörja.
  Senast redigerad av Einarsson; 18 February 2014, 21:47.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Ja vi får se var det tar vägen, Blåvinge. :-) Jag får hålla er uppdaterade när det händer något mer.

  Jag har alltid varit avundsjuk på alla skickare och rörmokare när de kan använda sitt yrke på massa underbara sätt inom akvariehobbyn. Känns roligt att jag äntligen kanske kan få lite nytta av mitt yrke som ärkedatornörd.
  Senast redigerad av Einarsson; 09 January 2014, 22:35.

  Lämna en kommentar:


 • Bluewing
  svarade
  Vare sig det är simpelt eller inte så blir jag tokimponerad av detta och skulle verkligen vilja ha en daglig soluppgång/nedgång i karet. Förr eller senare ska jag ha det. Spännande att följa fortsättningen.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Haha ja woodlund. Jag hoppas själv det ska bli en simpel mojäng i slutändan, åtminstone på utsidan, så att den blir smidig och enkel för mig att själv använda. Kan inte ha kretskort och sladdar liggandes huller om buller i akvarieskåpet. :-)

  EDIT: Kanske inte aktuellt med en sån här mojäng om man har massa odlingskar och ha flera sånna hära för att styra, om man inte styr en list i taket som lyser upp hela rummet på något sätt litegrann. Det känns som att behöver man många av dessa blir det nog dyrt. Men man har ofta inte så starka ljus i odlingslokaler ändå på det sättet utan vanligt takljus brukar räcka, ett halvsvagt sådant, det skrämmer inte fiskarna.

  Men perfekt med en sån här för sällskapskar tycker jag, det blir en mycket mer naturlig känsla, det är ju tom chockande för mig när karet tänds ibland, från mörkt i rummet till ljust på ett klick.
  Senast redigerad av Einarsson; 09 January 2014, 21:47.

  Lämna en kommentar:


 • Triumph
  svarade
  Underbart! Sådana här tilltag gillas!

  Lämna en kommentar:


 • woodlund
  svarade
  Riktigt schysst Einarsson , om du hittar en så enkel lösning så att en sån som jag fixar det dvs en som är helt väck när det kommer till el jobb får du gärna hojta till annars blir du tvungen att komma hit och installera själv

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Jag har en styrkrets som kör ett program där jag dimmar en serie LED-lampor från 0-100% kraft under en viss tidsperiod. Just nu är allting i kretsform byggt i kaos på mitt skrivbord, men förhoppningen är att jag ska kunna förpacka lösningen lite snyggare sedan i någon form av plastlåda så det blir lite snyggare och mer hanterbart. Planerar även att denna lådda ska ha några knappar och en LCD-display på sig så att man kan ställa in min(för nattljus) och max-belastning för LEDarna och vilken tid man vill att soluppgång och nedgång ska starta etc. Tyvärr funkar den som en vanlig dimmer också att om strömmen går så måste man mata in varje gång den startar vad klockan är just nu. Det går också lösa med liknade kretsar som datorer har så ett batteri driver interna klockan när ström saknas, men det kostar mer och ligger långt fram. Finns många saker som ska lösas först, tex de sakerna jag nämnt nu. :-)

  Kretsen klarar driva LEDarrayer upp till 50~ volt. Så den borde potentiellt klara av en array med 16-18 LEDlampor. Den kan även driva 4 st, med typ 15 volt. Den är variabel, så LEDarna man kopplar till den får så mycket spänning som man matar in. Just nu har jag en strömförsörjning ifrån en vanlig laptop som ger runt 20V som fördelas på 8 LEDar.

  EDIT: Förmodligen inte svaret du ville ha, eftersom det inte är så himla simpelt. Men hittar jag en bra lösning som är lättanvänd går det säkert snickra ihop en sån makapär till andra som vill ha också.
  Senast redigerad av Einarsson; 09 January 2014, 14:16.

  Lämna en kommentar:


 • Knax
  svarade
  Helt otroligt fräck lösning! Jag vill ha precis detta. Hur?

  Skickat från min GT-I9505 via Tapatalk

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Lägger upp en video på första test av en soluppgångs/nedgångs-simulator jag jobbar på. Hatar att ljuset tänds så plötsligt vilket ofta skrämmer stackars diskusar, så jag håller på att göra en lösning på det för framtiden.

  Händelseförloppet här är snabbspolat så det tar typ 1 minut att tända och släcka men i "live" version sen är det tänkt att en soluppgång ska ske över 30 minuter typ.

  Se alla dina favoriter bland videor och musik, ladda upp originalinnehåll och dela allt med vänner, familj och hela världen på YouTube.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Ah det har nog med tillväxten att göra ja. Ögonen fortsätter växa även om inte kroppen gör det typ. Så ögonen ska vara små i relation till storleken så tyder det på att individen är ung men ändå stor, dvs har växt bra. Och runda till formen sett från sidan, inte som amerikanska fotbollar eller stewie griffins huvud.

  Lämna en kommentar:


 • KJE
  svarade
  Ursprungligen postat av Einarsson
  Vet inte vad begreppet razorback innebär men tittar man på fisken framifrån ska den vara bred över pannan och inte se "benig" ut.
  Det är nog det som det innebär, minns inte exakt vad det hette, men något med razor var det i alla fall Det var något med att det skulle rymmas si eller så många "ögon" ovanför ögonen för att den inte skulle vara benig.

  Lämna en kommentar:

Arbetssätt...
😀
😂
🥰
😘
🤢
😎
😞
😡
👍
👎