Zoopet
Carnegiella marthae
Tetror och tetraliknande

Carnegiella marthae
Svartvingad bilbuk


Vetenskapligt namn:
Carnegiella marthae
Tidigare vetenskapligt namn:
Carnegiella marthae marthae
Familj:
Gasteropelecidae
Handelsnamn:
Svartvingad bilbuk
Ursprung:
Venezuela och Brasilien.
Foto © Mikael Håkansson
Köttätare. Äter i akvarium smått levande och fryst foder, men även smått torrfoder.
Inte så mycket är känt om deras lekbeteende, men de är romspridare bland växter. Leken äger rum vid vattenytan eller bland finbladiga växter.
Dvärgbilbuken är en fredlig men mycket ömtålig och något skygg ytvattenlevande stimfisk. Den kan bara hållas tillsammans med andra små och fredliga fiskar. För att den skall trivas är det nödvändigt med bra genomströmning i akvariet (kraftiga pumpar).
Den är mycket känslig och är speciellt mottaglig för "vita prick"-sjukan.
Den kan "flyga" en bit och i naturen flyr den undan fara genom att bryta vattenytan och flyga flera meter. Det är bröstfenorna som fungerar som vingar. Även om den inte flyger på samma sätt i akvarium bör man ändå se till att den inte kan hoppa ut ur akvariet, helst genom att sänka vattenytan något så det finns utrymme för små flygturer.
Det är svårt att se skillnad på könen men honorna är något rundare.


Medlemmarnas kommentarermycket charmiga
Kommentar av: S_Lloyd den 2014-10-03

Jag har haft ett gäng nu mer än ett år och kan konstatera att de bör hållas i minst 26°. De är lättskrämda och ska inte reagera på händer i vattnet med att lojt hänga i ett hörn, isf hålls de vid för låg temp. Om man är snabb att hitta och stoppa tillbaka urhoppade individer klarar dom sig, känsligast verkar de vara vid inkoppning/transporter. Kan ganska lätt vänjas vid torrfoder men flingor måste smulas sönder.

fin
Kommentar av: camilla-p-a den 2011-05-03

Har bara en, fanns inga fler :). Han känner sig nog lite ensam så han har sällat sig till sorgetetrorna och verkar trivas, Jättefin och söt.

fin
Kommentar av: zvärd den 2010-06-13

Jag tycker om denna fisk den är fin.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES