Tetror och tetraliknande

Carnegiella strigata

Marmorbilbuk


Vetenskapligt namn:
Carnegiella strigata
Tidigare vetenskapligt namn:
Gasteropelecus strigatus
Carnegiella vesca
Familj:
Gasteropelecidae
Handelsnamn:
Marmorbilbuk
Ursprung:
Amazonas, Guyana och Franska Guyana.
Foto på fisken Carnegiella strigata Foto © Mikael Håkansson
Köttätare. Äter i akvarium levande och fryst foder, men även torrfoder.
Inte så mycket är känt om deras lekbeteende, men de är romspridare bland växter. Leken äger rum vid vattenytan eller bland finbladiga växter.
Marmorbilbuken är en fredlig ömtålig och något skygg ytvattenlevande stimfisk. Den kan bara hållas tillsammans med andra små och fredliga fiskar. För att den skall trivas är det nödvändigt med bra genomströmning i akvariet (kraftiga pumpar).
Den är känslig och den är speciellt mottaglig för "vita prick"-sjukan.
Den kan "flyga" en bit och i naturen flyr den undan fara genom att bryta vattenytan och flyga flera meter. Det är bröstfenorna som fungerar som vingar. Även om den inte flyger på samma sätt i ett akvarium bör man ändå se till att den inte kan hoppa ut ur akvariet, helst genom att sänka vattenytan något, så det finns utrymme för små flygturer.
Det är svårt att se skillnad på könen men honorna är något rundare.En del menar att denna art skall uppdelas i två arter: Carnegiella strigata fasciata som kommer från Guyana (se fotot) samt Carnigiella strigata strigata som kommer Peru. Den senare har något mindre markerade svarta fläckar på kroppen.

Medlemmarnas kommentarerLyssna på beskrivningen
Kommentar av: VisualDarkness den 2010-10-21

Den delen om små och fredliga fiskar till sällskap var helt klart sann. på 24h är beståndet halverat av mobbande zebrafiskar och labyrinterna har sedan kalasat på de halvdöda fiskarna.

skygga?
Kommentar av: gosatta den 2003-08-29

mycket av skyggheten tycker jag försvinner hos bilbukarna när man håller många ihopp, har man 15 - 20 stycken så äter dom rakt ur händerna på en och bryr sig inte alls om större fiskar.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information