CARES
Pantodon buchholzi
Övriga fiskar

Pantodon buchholzi
Fjärilsfisk


Vetenskapligt namn:
Pantodon buchholzi
Familj:
Pantodontidae
Handelsnamn:
Fjärilsfisk
Utbredning:
Nigeria, Kamerun och Zaire.

Foto: Solveig Rönnlund


Köttätare (fiskätare). Äter småfisk. Levande foder måste ingå i dieten, men oftast accepterar den också torrfoder.
Fjärilsfisken är en ytvattenlevande romspridare. Deras lekperiod sträcker sig över en längre period och varje dag avges ägg. Totalt produceras upp till 200 ägg. Äggen är lättare än vattnet och stiger därför mot ytan. Äggen kläcks efter ca. 36 timmar. Uppfödning av yngel är mycket svår.
Den är en relativt aggressiv fisk som bara bör hållas ihop med fiskar som föredrar de understa eller mellersta vattenskiktet. Små fiskar blir uppätna. Ett lämpligt akvarium är relativt lågt (ca. 20 cm), har en stor vattenyta och innehåller en del flytväxter. Se till att akvariet är väl täckt eftersom den är en bra hoppare.
Det är ganska svårt att skilja könen åt, men på hanen är analfenans bakre kant bågformigt inbuktad. På honan bildar analfenans bakre kant en rak linje.Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: Mark Smith
Foto: Otto Böhm

Medlemmarnas kommentarer

Mat

Jag matar mina med "kött pellets" som egentligen är till för Arowanor, de älskar dem.

Kommentar av: bigRobert den 2013-01-06

ball fisk

har nu 4st fjärilsfiskar som, omättat, gluffsar i sig torkade vatteloppor (avsedda för sköldpaddor) samt att de nog tar en del guppyngel.

Kommentar av: Bänke den 2011-04-03

Matstrejkar.

Har precis köpt in en (för 2 dagar sedan).
Han vägrade äta ända tills nu.
Det jag gjorde var att köpa flingfoder och ytväxter.
Han simmade glatt bort till dom och stannade där.
Sen slängde jag ner lite flingfoder precis framför näsan på honom. Då började han äta direkt.
Det var min lösning på det hela.

Kommentar av: Ge10 den 2011-02-25

Syrsor

hade 4st fjärilsfiskar för ett tag sedan jag brukade mata dom med syrsor(håll er till mellan storleken) blev väldig fart på dom då syrsor simmar nämligen rätt bra, mata syrsorna med vitaminer å fiskmat innan ni ger dom till fiskarna så blir dom ännu nyttigare. roligt o kolla på är det också. Fick även yngel av fiskarna så jag måste gjort nått rätt.

Kommentar av: Oregistrerade den 2009-05-18
Radera din kommentar

-FLUGOR-.....Mums!!!

Min fjärilsfisk älskar när jag ger den flugor. Ibland kan det hända att det är någon annan fisk som tar flugan. Antingen försöker jag fånga en fluga i handen.. men det är inte det lättaste. Då ser han att det är något som sprattlar på ytan...
Annars kan man ta en flugsmällare!

Kommentar av: Kampy den 2008-08-24

Gråsuggor, skalbaggar osv

Ibland kan det vara svårt att fånga slugor och liknande. Men gråsuggor flyger inte iväg iallafall. Min Fjärilsfisk älskar gråsuggor. Jag hittar mina under stenar och i komposten. Skalbaggar går också utmärkt. Nyckelpigor gillar han/hon också men andra fiskar gillar det också och är ibland snabbare. Jag har prövat slänga i tusenfotingar och det gillade han/hon. Trollsländor går också åt, men det tar tid innan den sväljs. Min är tam och äter fiskbitar från handen. Den gillar inte Gädda, men Aborre och Torsk är inga problem.

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-07-26
Radera din kommentar

Oxhjärta

Mina fiskar älskar att få upptindad oxhjärta som vi matar med fingertopparna. Man får akta sig så dom inte tar för mycket. Och man får räkna med att få lite nafs av fiskarna =)

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-20
Radera din kommentar

Fodertips till vintern!

Man kan köpa maggots (stora spyflugelarver) i en sportfiskebutik och låta dom förpuppas i burken man köper dom i. Det finns vita naturella och färgade. Tror det är bäst att ta vita så inte någon färgrest kan påverka fisken. Sen flytta pupporna och låta dom kläcks till stora fina spyflugor i något rymningssäkert. Om man kyler ner flugorna i kylen ett tag blir dom slöa och man kan lättare handskas med dom. Mums för firren på vintern ;)

Kommentar av: Sonja den 2005-05-15

mera mattips

Jag har haft mina fjärilsfiskar i många år och det bästa mattips jag kommit på är att, fånga myrdrottningar i början av augusti när dessa flyger runt i massor. Dessa lägger jag i en liten petflaska eller liknande och fryser sen in.

Under perioden oktober-april när det är ont om andra insekter brukar jag ge två sådana myror per fisk ungefär var tredje dag. De äter gärna många fler, men det är lätt att de får för mycket mat och rentav dör av det eftersom de är så glupska.

För att få fiskarna att ta de döda myrorna brukar jag peta lätt på myran uppifrån med en strumpsticka så att den "rör sig"..

Under sommarhalvåret får de blandade insekter, med betoning på flugor.

Lite beroende på individen tar vissa fjärilsfiskar flingfoder, andra inte... Mina gör det dock.

Mycket tåliga och lättskötta om man bara ser till att de har lite ytväxter att gömma sig i, inte ger för mycket mat och inte har strömt vatten.. Man måste dock ha framförhållningen att samla vinterfodret på hösten.

Kommentar av: Zot den 2005-05-11

Frystorkat

Frystorkat foder är nästan det enda mina fjärilsfiskar vill ha o då hellst röda mygg.. Men även dafnier o tubifex. Huvudsaken är att fodret flyter runt på ytan en lång stund. Brukar även mata med fryst artemia som jag håller i en pincett precis vid vattenytan,vågar inte mata med bara fingrar då dessa rackare har ganska stora gap... En av dom svalde en hel bilbuksfisk nyligen..men annars en jätte fin o speciell fisk som verkligen rekommenderas om man inte har andra ytfiskar..

Kommentar av: Alis den 2005-03-15

Flytpellets

Mina ratar fullständigt frysfoder som mysis, räkor och röda mygglarver.
De blir dock alldeles tokiga av cichlid gold-pellets....

Kommentar av: ShadowDawn den 2004-02-27
Radera din kommentar

Flugor

Ja flugor verkar de inte kunna få nog av. Det är jag som har svårt att hitta nog flugor för mina två varje dag. 5 flugor per dag verkar inte vara begränsande.

Jag får väl anlägga en gödselstack ;-)

Kommentar av: knold den 2003-07-29
Radera din kommentar

Ännu ett mattips

Nu till sommaren kan man fånga några flugor som man matar dem med. Det tycker mina är smaskens iallafall...

Kommentar av: Alpha201 den 2003-05-04

Mattips

Ett bra foder för att få dessa att börja käka kan vara levande mygglarver.

Kommentar av: Robin den 2002-09-19


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik