Malar - Övriga malar

Synodontis decorus

Clown-synodontis


Vetenskapligt namn:
Synodontis decorus
Tidigare vetenskapligt namn:
Synodontis decora
Familj:
Mochokidae
Handelsnamn:
Clown-synodontis
Ursprung:
Kongo-flodens över delar, Kamerun.
Foto på fisken Synodontis decorus Foto © Mark Smith
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder. Vegetabiliskt tillskott i kosten är nödvändigt. Matning bör ske på kvällen när akvariebelysningen släcks. Clownsynodontisen är i det stora hela en fredlig fisk som trivs bäst i ett större akvarium ihop med andra av samma art, samt med större afrikanska tetror. Akvariet skall inehålla gott om gömställen i form av rötter och stenar. Den är skymnings- och nattaktiv, men när den väl anpassat sig och om förhållandena i akvariet är bra, kan man även se den under dagtid, speciellt när det är matdags. Det är nödvändigt med en kraftig vattencirkulation och hög kvalitet på vattnet (regelbundna vattenbyten och bra filtrering). Vuxna hanar är mindre än honorna och har ett mörkare mönster. Använd en finmaskig håv om man skall fånga upp den, eftersom bröstfenorna annars lätt fastnar i håven. Fullvuxna exemplar passar bara i mycket stora akvarier (minst 250 cm långt).

Medlemmarnas kommentarerVår sötaste fisk
Kommentar av: FUNKYNALITY den 2017-04-07

Alla reagerar på Pricken som han heter. Hans ögon och ansiktsuttryck är obetalbart. Han ser så oskyldig och frågande ut.
Mycket snäll fisk som tyvärr blir mobbad av vår Gibiceps Sailfin, Jörgen. Detta gör att han inte vågar röra maten och äter därmed upp alla ljusa plantor på natten när vi sover. Vi måste lösa detta genom en bortadoption av vår Gibiceps.
Han är ca 25 cm lång och därmed ingen fisk för småakvarium. Rådet ovan vad gäller akvariesize känns galet. Köper man denna fisk med ett mindre akvarium än vad vi har, 1000L, är man ute efter djurplågeri. Han är nästan lika tjock som han är lång så han tar rejäl plats. Växte förbannat snabbt de första månaderna. Säkert 3 cm i månaden.
Hans bästis är en Pimelodus Pictus som heter Malte. Där Pricken är, är Malte.
Innan mobbingen började då Pricken var större än Jörgen, var han framme vid matning och var mer lekfull. Inte alls så skygg men nu är han rädd och håller sig gömd dagtid. Grottor och mörka platser är ett måste med denna fisk.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information