Malar - Övriga malar

Synodontis alberti

Alberts synodontis


Vetenskapligt namn:
Synodontis alberti
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Mochokidae
Handelsnamn:
Alberts synodontis
Ursprung:
Zaire
Foto © David Sands
Kött och allätare. I sin naturliga miljö lever den i huvudsak av insekter, insektslarver, maskar, småfisk etc. I akvarium äter den vad som erbjuds, men en varierad kost bestående av t.ex. fryst foder, flingor, maltabletter (för köttätare). I begränsad omfattning äter den även alger.
I sin naturliga miljö återfinns den ofta i strömmande bifloder.
Denna art har inte odlats i akvarium.
Artem är en robust och fredlig stimfisk (äldre exemplar kan bli lite griniga mot andra av samma art). Den kan hållas ihop med andra robusta fiskar (t.ex. större tetror som kongotetror) förutsatt att dessa inte är alltför små. Dock kan de stressa andra fiskar genom sitt rastlösa simmande och ständiga "vispande" med skäggtömmarna (även nattetid).
Ett lämpligt akvarium skall ha en stor öppen simyta, åtskilliga gömställen (gärna rötter) och ett finkornigt bottenmaterial så att de ges möjlighet att rota runt i bottenmaterialet.
Man känner inte till några säkra yttre könsskillnader men hanarna antas vara mindre och mer mönstrade.
Arten känns lätt igen på sina stora ögon och långa skäggtömmar. Ynglen är mycket attraktivt färgade med sin silverfärgade kropp med ett mönster med stora prickar. Vuxna exemplar tappar mönstret och blir enfärgat grå.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information