Malar - Övriga malar

Synodontis koensis

komal, koflodsmal


Vetenskapligt namn:
Synodontis koensis
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Mochokidae
Handelsnamn:
komal, koflodsmal
Ursprung:
Elfenbenskusten
Foto © David Sands
Allätare. I sin naturliga miljö lever den i huvudsak av insekter, mollusker, småfisk och detrit etc. I akvarium äter den vad som erbjuds, men en varierad kost bestående av fryst foder, flingor, maltabletter etc. är lämpligast.
Denna art har inte odlats i akvarium, men den är med all sannolikhet äggspridare.
Denna art är robust och fredlig även om den är något revirhävdande mot andra av samma släkte. Den kan hållas ihop med andra fiskar som har ungefär samma storlek. Det bästa är att starta med ett mindre stim.
Ett lämpligt akvarium skall ha en stor öppen simyta, en del gömställen och ett finkornigt bottenmaterial så att de ges möjlighet att rota runt i bottenmaterialet. Den äter visserligen inte växter men eftersom de rotar runt mycket kan man enbart ha tåliga växter med ett väl förankrat rotsystem.
Man känner inte till några helt säkra yttre könsskillnader, men ofta har hanarna en spetsigare stråle vid skulderpartiet, ett mörkare färgmönster och en större fettfena än vad honorna har.
Färgmönstret hos denna art varierar mellan olika populationer.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information