Malar - Övriga malar

Synodontis schoutedeni

Gulmarmorerad/marmorerad/slinger synodontis


Vetenskapligt namn:
Synodontis schoutedeni
Tidigare vetenskapligt namn:
Synodontis depauwi
Familj:
Mochokidae
Handelsnamn:
Gulmarmorerad/marmorerad/slinger synodontis
Ursprung:
Demokratiska Republiken Kongo, Republiken Kongo
Foto © Kjell Fohrman
Allätare. I sin naturliga miljö lever den i huvudsak av insekter, insektslarver, maskar etc. I akvarium äter den vad som erbjuds, men en varierad kost bestående av fryst foder, flingor, maltabletter (för köttätare) etc. är lämpligast.
Arten har antagligen odlats i akvarium (eller dammar) men någon närmare lekinformation finns inte tillgänglig. De är dock äggspridare och vaktar inte sin avkomma.
Arten är en robust art som är revirhävdande, men ändå inte speciellt aggressiv. Den kan hållas ihop med andra fiskar som inte är väldigt små (dessa riskerar att bli mat). Ett lämpligt akvarium skall ha en stor öppen simyta, åtskilliga gömställen (grottor), ett finkornigt bottenmaterial så att de ges möjlighet att rota runt i bottenmaterialet och gärna en del flytväxter.
Man känner inte till några tydliga yttre könsskillnader, men honorna är något rundare än hanarna. Dessutom skiljer sig gentilpapillens form något åt (bl.a. är hanens papill mer spetsig, medan honans är mer rundad).Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information