Malar - Övriga malar

Synodontis caudalis

Caudalis mal, piskstjärtssynodontis


Vetenskapligt namn:
Synodontis caudalis
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Mochokidae
Handelsnamn:
Caudalis mal, piskstjärtssynodontis
Ursprung:
Kongo
Foto © David Sands
Kött och allätare. I sin naturliga miljö lever den i huvudsak av insekter, insektslarver, maskar, småfisk etc. I akvarium äter den vad som erbjuds, men en varierad kost bestående av i huvudsak fryst foder kombinerat med flingor, maltabletter (för köttätare) etc. är lämpligast.
I sin naturliga miljö återfinns den ofta i floder och dammar.
Denna art har inte odlats i akvarium, men den är med all sannolikhet äggläggare. Den är robust och relativt fredlig även om den är revirhävdande mot andra av samma släkte. Den kan hållas ihop med andra fiskar förutsatt att dessa inte är alltför små. Det bästa är att starta med ett mindre stim.
Ett lämpligt akvarium skall ha en stor öppen simyta, en del gömställen och ett finkornigt bottenmaterial så att de ges möjlighet att rota runt i bottenmaterialet. De äter visserligen inte växter men eftersom de dels är stora och dels rotar runt en del kan man enbart ha tåliga växter med ett väl förankrat rotsystem i akvariet.
Man känner inte till några säkra yttre könsskillnader men det antas att honorna i regel är något större än hanarna.
Det förekommer även en variant av denna art som är mer guldfärgad.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information