Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Pseudacanthicus sp. 'L025'

Scarlet cactuspleco, L025


Vetenskapligt namn:
Pseudacanthicus sp. 'L025'
Tidigare vetenskapligt namn:
Pseudacanthicus sp. 'scarlet'
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Scarlet cactuspleco, L025
Ursprung:
Brasilien: Rio Xingu.
Foto © Nabil Bases
Köttätare. Arten är uteslutande carnivor och i naturen äter de sannolikt all animalisk föda som de kan hitta på botten i de stora floder där den lever. Lämpligt akvariefoder är frysfoder (Artemia, mygglarver, mysis, krill samt musslor och fiskkött) och fodertabletter.
Det finns inga lekrapporter från akvarium, men arten är sannolikt substratruvare och leker i grottor eller hålor och sedan vaktar hanen avkomman.
Den är framförallt nattaktiv. Fredlig, men hanar är starkt revirhävdande mot andra hanar av samma art och det kan vara svårt att ha två hanar i ett akvarium, även om det är stort. Om man har flera hanar i samma akvarium skall det finnas siktbarriärer.
Akvariet skall innehålla många gömställen gärna i form av rötter och stenar som bildar hålor samt ha en stark genomströmning.
Könsmogna hanar har ett bredare och längre huvud samt borst på huvudets bägge sidor. De är i regel mer iögonfallande och attraktivt färgade än honorna, samt har en märkbart större, segelliknande ryggfena.
L025 liknar mycket L024 och de blandas ofta också ihop eftersom bägge har samma handelsnamn - Scarlet kaktuspleco. L025 har dock en mörkare basfärg och klart ljusare röd färg på fenorna.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information