Ciklider - Centralamerika - Stora

Chiapaheros grammodes

Chiapa de Corzo-ciklid, Mojarra del Chiapa de Corzo,


Vetenskapligt namn:
Chiapaheros grammodes
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma grammodes
Herichthys grammodes
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Chiapa de Corzo-ciklid, Mojarra del Chiapa de Corzo,
Ursprung:
Guatemala, Mexiko
Foto © Andreas Fröhlich
Köttätare (främst mindre fiskar). Skall i akvarium i huvudsak ges fiskkött, räkor och annat animaliskt foder. Den tar dock i regel de flesta sorters foder.
Arten är en monogam parbildande substratruvare som i regel håller ett revir med ca. 1 m i diameter. På en vertikal yta i revirets mitt läggs ca. 300-500 ägg (kläcks efter ca. 3 dygn). Honan vaktar äggen, medan hanen vaktar revirets ytterkanter.
Arten är revirhävdande och ganska aggressiv och då alldeles speciellt i lekperioden och/eller mot artfränder.
I akvariet skall det finnas många gömställen uppbyggda av stenar och rötter. Det är också viktigt med rent och väl syresatt vatten.
Lämpligt sällskap är andra stora centralamerikanska ciklider och/eller ett stim med rejält stora tetror. Man bör skaffa 5-7 yngel som får växa upp ihop för att så småningom para ut sig på ett naturligt sätt. De överblivna måste ofta flyttas.
Hanarna får en större pannpuckel. Hanarna blir srörre, har mer utsträckta filament på fenorna samt är något starkare färgade (fler och intensivare röda prickar).Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information