Zoopet
Panaqolus changae
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Panaqolus changae
L226, Iquitos tigerpleco, Changs/tigerhuvuds-panaque


Vetenskapligt namn:
Panaqolus changae
Tidigare vetenskapligt namn:
Panaque changae
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
L226, Iquitos tigerpleco, Changs/tigerhuvuds-panaque
Ursprung:
Norra Peru: Itaya och Momon-flodernas flodomården.

Foto © Kjell Fohrman
Allätare - träätare. I naturen lever den delvis av dött trä som ramlat ner i vattnet. En en stor del av kosten skall utgöras av grönfoder samt några gånger i veckan lite fryst foder. Också viktigt att det finns flera slags rötter i akvariet (en del mjuka) som den kan få sätta tänderna i.
Arten är substratruvare och leker i grottor eller hålor.
Den är framförallt nattaktiv, men kan även ses under dagen förutsatt att det är stark cirkulation på vattnet i akvariet. Relativt fredlig, men hanarna är ofta revirhävdande mot andra hanar av samma art.
Akvariet skall innehålla många gömställen (rötter och stenar som bildar hålor). Eftersom dieten (trärötter) gör att den producerar mycket avfallsprodukter måste man ha ett bra filter och sköta vattenbytena. Den äter ofta en del växter i akvarium. Den kan hållas i sällskapsakvarium ihop med andra fiskar som tetror, mindre ciklider och andra L-malar.
Hanarna har ett bredare huvud och tätt med odontoder (speciellt i lekperioden) på bakkroppen. Odontoderna bakom gällocken och på bröstfenstrålarna är längre än hos honorna. Honorna är rundare.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet