Ciklider - Sydamerika - Övriga

Uaru amphiacanthoides

Uaru, triangelciklid


Vetenskapligt namn:
Uaru amphiacanthoides
Tidigare vetenskapligt namn:
Acara amphiacanthoides
Uaru obscurus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Uaru, triangelciklid
Ursprung:
Brasilien, Venzuela och Guyana
Foto © Yvonne Björk
Allätare som uppskattar växter. Äter i akvarium levande och fryst foder, men även torrfoder som bör innehålla vegetabilier.
Arten är en parbildande (endast under lektiden, annars i stim) substratruvare som lägger rommen (ca 300) på stenar/växter (gärna på mörka platser). Larverna kläcks efter 72 timmar och sköts sedan i en uppgrävd grop nära lekplatsen. Unga Uaru äter hudsekret från föräldrarna (för att inte föräldrarna skall skadas bör ynglen flyttas efter 2-3 veckor).
Arten hålls bäst i ett mindre stim på 4-6 st. Hanar är revirhävdande under lekperioden, i övrigt är de relativt fredliga. Fiskar som har fått vuxenfärgmönstret är svåra att flytta, eftersom de "förlorar" stora mängder slem vid flyttning. Oftast återhämtar de sig relativt snabbt. Detta slem kan dock förgifta transportvattnet. Byt därför gärna ut vattnet ett par gånger under transporten.
Akvariet skall innehålla flera gömställen i form av stenuppbyggnader etc. och vara svagt upplyst. Växter äts upp. Det finns en risk att den kan hoppa, se till att akvariet är väl täckt.
Det är nästintill omöjligt att se skillnad på könen utom vid leken. Den enda kända skillnaden är att genitalpapillen är spetsig på hanen och mer trubbig på honan.
Foto 2 visar en hona med yngel.



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information