Ciklider - Sydamerika - Övriga

Astronotus ocellatus

Påfågelciklid, oscar


Vetenskapligt namn:
Astronotus ocellatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Acara ocellatus
Cychla rubroocellata
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Påfågelciklid, oscar
Ursprung:
Amazonas
Foto på fisken Astronotus ocellatus Foto © Kjell Fohrman
Köttätare, delvis fiskätare. Den är mycket glupsk och äter i akvarium allt standardfoder. Den bör dock ges ungefär samma mat som den äter i naturen (t.ex. rå fisk, små kräfdjur etc.) istället för färdigt foder som lättare sönderdelas och kommer ut i akvariet som ett moln av oätna foderpartiklar via gälarna. Detta smutsar ner akvariet oerhört mycket.
Påfågelcikliden är revirhävdande och mycket aggressiv under lektiden och skall därför bara hållas tillsammans med andra robusta arter. Den är en parbildande öppen substratruvande art som lägger äggen (ca 1000-2000) på renputsade stenar. Efter kläckningen förs ynglen till grottor. De flyttas sedan flera gånger.
Akvariet skall innehålla många gömställen i form av stenar och rötter. Bottenmaterialet skall vara finkornig sand.
Könen är oerhört svåra att skilja åt, men honan har en synlig genitalpapill under leken. Den gräver oerhört mycket och kan möblera om de flesta akvarier om det inte är inrett med stora stenar och rötter, som de inte orkar flytta. Även tillbehör som doppvärmare etc. bör skyddas mot deras "ommöbleringslusta".
Påfågelcikliderna säljs normalt som små söta yngel i akvarieaffärerna, men de växer oerhört snabbt ur de flesta akvarier.Det förekommer även framavlade färgvarianter. De kompletterande fotona visar dels ett yngel med normalfärgning och dels en framavlad färgvariant-albino.
Foto 1 och 3 visar "naturformen"
Foto 4 visar den vanliga "akvarieformen" som mycket liknar naturformen.
Foto 5 visar ett yngel av denna.
Foto 6 och 7 visar en framavlad albinoform, dels som yngel, dels som vuxen.
Foto 8 visar en röd odlingsform

Medlemmarnas kommentarerMina två Oscars ciklider :)
Kommentar av: Anakin88 den 2013-04-07

Har idag vart och köpt 2 st Oscars ciklider i 20 cm klassen. Riktigt fina är dem. Har under flera år fascinerats av denna vackra och lugna jättefisk, så kul att det äntligen blev av nu när jag har ett tillräckligt stort kar (540 liter). Får se hur de interagerar med övriga invånare i karet men tror det ska gå bra. Akvariehandlaren trodde de var ett lekpar så förhoppningsvis kan de bli yngel med tiden, vem vet :) Riktigt fin täckning och form har de oxå. Kan varmt rekommendera denna underbara fisk! :)

Underbar fisk
Kommentar av: KaptenAlexa den 2012-12-30

Var helt såld på mina föräldrars tre st. Delade akvarium med ögonätare i ett större akvarium och man fick finta dem när man skulle mata dem för att dem inte skulle putta av locket på akvariet! Aktiva, vackra underbara Stora fiskar, vill gärna införskaffa egna i framtiden :)

Glupsk
Kommentar av: henkeboi den 2011-06-18

Har 2st 12cm i mitt 200L. Är mycket nöjd , coolare fiskar får man leta efter. Glupsk och personlig fisk med fina färger. Dock äter dom ALLT som är mindre än dom själva. Har blivit av med en kuhli ål, 2st borneosucker och en ancistrus, trodde inte dom ville äta malar menmen det var det värt :)

Mina favoriter!
Kommentar av: Simon Wikström den 2011-03-05

Jag har 2 st Påfågelciklider på 10-12 cm i mitt 720-liters och jag har aldrig märkt av att dom har grävt någonting. Dom är väldigt glupska och jag rekommenderar att man matar med ren fiskfilé och undviker pellets om man inte vill dammsuga botten varje dag då fiskfilé inte smulas sönder som pellets gör. Väldigt trevliga fiskar som kommer och tigger efter mat varje gång man kommer fram till akvariet.
Mvh Simon.

Inte så kaxig?
Kommentar av: akvariefisk den 2011-02-09

inte så kaxiga tycker jag får ju stryck 24/7 av mina zebraciklider!

Helt underbara:D
Kommentar av: ciklidtok den 2009-10-29

har tre stycken 30 cm. iett 720 liters akvarium, de är bara helt underbara. Snälla som bara den och rör inte de andra fiskarna...lite revirstridigheter förekommer, då de går med bl.a ett Synspilumpar och ett Guldsömspar i samma storlek....jag kan tänka mej att köpa fler, fast då blir det några som är mindre i storleken, så de "får växa upp" i karet. Risken är väl att de blir tagna, om de är för små....det är därför jag inte köpt någon ännu..

Riktigt personliga och roliga fiskar. en simmande hund.
Kommentar av: thefly den 2009-08-18

Oscars är verkligen hur sköna fiskar som helst. Jag har två stycken som verkligen har egna personligheter. påminner lite om hundar. kanske konstig liknelse men dom är lite godtrogna, matfixerade, inte knussliga och känner lätt igen sin ägare precis som en hund. en enkel och skön fisk att ha att göra med

dom har tagit upp en jaguarciklid sin exklusiva klubb och dom tre tillsammmans är bossarna i mitt 540 liters kar.

rekommenderas verkligen! men se till att ha minst 540 liter tycker jag. dom blir stora snabbt. mina har växt med nästan en centimeter i veckan.

söta firrar
Kommentar av: Metalbitch den 2009-08-07

jag e helt såld på dessa bjässar, har 2 st i mitt kar i storlek 25 cm tillsammans med en gibbiceps i samma storlek. Glupska är dom och väldigt personliga, så fort jag närmar mig glaset så börjar stjärtfenorna vifta fram och tillbaka på båda...dom verkar bli sååå glada över att se mig, men när någon annan kommer fram så struntar dom i den personen. Så jag älskar bara dessa sötingar.

Dyr om man är oerfaren =)
Kommentar av: ReBs den 2009-04-24

Köpte ett par av dessa till ett 260L akvarium när jag gick i gymnasiet.
Jag hade inte så stor koll då om man säger så....

Det var ett sällskapsakvarium med mycket växter å små fiskar, bla 20 tigerbarber, ett gäng neon och glödbandstetror, ett par mosaikgurami med ca 20 halvvuxna yngel (ganska överfullt redan där ;) ) och nån stor pleco, L-mal whatever....visste inte ens att det fanns olika sorter då... =)
Dom såg riktigt söta ut i butiken när dom var ca 7 cm långa.

Jag frågade inget, dom sa inget, jag köpte.

När dom blev ungefär 20cm och började käka upp resten av besättningen så undersökte jag vad jag hade köpt egentligen.
Beskrivningen var underbar....-Dom kommer att äta upp all din fisk och alla dina växter kommer omintetgöras!

Så blev det kan man säga...dom åt upp allt och klippte växterna vartefter dom försökte gro...det enda som överlevde var malen som jag nu skulle tippa på var en pleco....den var 25 cm.

Ändå, trots att dom kostat massa pengar i fisk och växter så minns jag dom som dom socialaste, coolaste, okräsnaste, roligaste fiskar jag haft.
Dom hoppade efter maten om man höll den ovanför vattenytan och med god precision.

Jag gav bort dom när dom nådde +30cm för dom började bla skrämma varandra nattetid i det förhållandevis lilla akvariet.
Det resulterade i ett stort plask + massa vatten på golvet = jag chockvaken med hjärtat i halsgropen.....jag hade akvariet vid sängen.. =)

oscar
Kommentar av: johnson den 2007-06-26

köpte två st för ca 1 mån, dom växer mkt fort o är väldigt gluppska. Men den ena hoppade ur akvariumet idag vid matning:(
men den mår prima nu och åt nyss upp en daggmask ;)

Lägga rom
Kommentar av: Pjotr den 2007-02-10

Det behöver inte var rengjorda stenar när de ska lägga rom, det går bra med algbeklädda stenar.

oskar
Kommentar av: atlas1 den 2005-10-30

jag har köpt 3 små oskar till mitt 837 l kar .synd att dom inte får behålla färgen dom har nu skimrar i grönt och gult jätte snygga .ska bli kul att följa tillväxten på dom då det är mina första påfåglar

Glidare
Kommentar av: Hoffa den 2005-10-22

Har 6 st Oscar på ca 25-30 cm och jag tycker dom tillför ett lugn i karet som gör att det är skönt att sitta länge och kolla på,dom liksom glider runt i mitt kar(1125L).Sen tycker jag att glupskheten blir lite mindre med åldern på dom har 3små tiger oscar med på 7-8 cm och dom anfaller maten varenda gång.

Mvh Jimmy

Hoppar...
Kommentar av: Alis den 2005-07-18

Jag har en oscar på ca 7 cm.. Har hoppar upp till min hand o hämtar det jag bjuder honom på.. Han älskar maskar,skalbaggar,flugor o röda mygg. Ser ganska komiskt ut att ha en "dresserad" fisk som hämtar sin mat ovan ytan. Får dock akta fingrarna,han tar gärna dom oxå:)Min absolut personligaste fisk..

blir stor
Kommentar av: gerry den 2005-03-14

jag hadde en påfågrlciklid som var 5 cm lång.den växte mycket fort och åt upp en prakt botior

Sniglar
Kommentar av: Conny_B den 2004-11-29

mina Oscars äter sniglar små runda sniglar ser dom några krypande tar dom dom direckt.
vet inte om detta är normalt att ciclider äter sniglar men det gör mina Cichlasoma salvini också.

Radera din kommentar
Påfågel.
Kommentar av: statesman den 2004-07-21

Har 2 st oscar ca 35-38 cm dom e hur goa som helst. bara glider runt o kollar läget. när jag kommer fram till karet så kommer dom direkt o följer efter mej. Glupska o stora, Mäktiga!!!

Radera din kommentar
Härlig firre!
Kommentar av: Pjotr den 2004-05-01

Härlig, häftig fisk som alltid väcker uppmärksamhet bland bekanta. Speciellt kul att de har lekt och fått yngel som klarat sig...

Radera din kommentar
Rolig som f--n
Kommentar av: Andreas80 den 2004-04-14

Ångrar inget av mitt köp, älskar dessa hungriga glupska djuren.
Dom har en viss charm som många fiskarter saknar..
Bra fisk för den som vill ha stora men väldigt roliga fiskar och givetvis rätt storlek på karet...

Radera din kommentar
Charm troll nr:1
Kommentar av: k0mpis den 2004-03-06

Har 2 st (ca: 12 och 6 cm) och båda är väldigt charmiga.
Reagera dock inte på kompisar som kommer fram till karet, men om husse kommer så kommer dom direkt.
simmmar hit o dit och tigger.
Rekomenderas till dig som gillar stora individer i karet.

Radera din kommentar
akta fingrarna :)
Kommentar av: morbid den 2003-08-19

Har en kompis som har 4 st stora oskar.
Han får plocka ur dem ur karet när han ska rengöra och städa upp efter dom. Dom anfaller om du stopar ner handen .
jag har själva flera skärsår efter deras tändre, då jag skulle va kaxig och städa åt honnom utan att ta bort dem :) så dom kan va elaka som f..

Radera din kommentar
En trevlig bekantskap
Kommentar av: Thomas den 2003-01-31

Det verkar råda en utbredd uppfattning/missuppfattning om att oskarscikliden är ett allätande monstrum som girigt kastar sig över allt som rör sig. Bilden understöds ivrigt av kommentarer på främst amerikanska sidor, där fisken anses vara något av en symbol för hur macho innehavaren själv är.

En oskar är enligt min mening inte mer glupsk än t ex en scalare. Alla ciklider som jag äger gör vad de kan för att på kortast möjliga tid proppa munnen full med mat. Skillnaden är att en oskars rörelse i vattnet märks mer eftersom den är större. Den får in mer mat i munnen för att munnen är större. Det dammar mer om maten eftersom den har mer mat i munnen osv. Ger man dem mindre matbitar i en lägre takt synes de genast ha ett bättre bordsskick.

Vad den äter, hur den äter och hur mycket den äter har alltså mest att göra med storleken på fisken. Detsamma gäller dess förmåga att möblera om i akvariet åt dess ägare. Där har också storleken betydelse. En oskar orkar flytta på saker som andra fiskar inte orkar flytta på, helt enkelt eftersom den är större.

Oskarscikliden är en mycket trevlig bekantskap för den som har plats för dem. Den är med i "matchen" på ett helt annat sätt än vad mindre fiskar verkar vara. De äger en viss personlighet, så skillnader i beteende och temperament förekommer mellan olika individer. Fisken har enligt mig en cool framtoning, är fulsnygg och i någon mening respektingivande. Min erfarenhet är att den inte är aggressiv i onödan utan för det mesta väldigt lugn och sympatisk. Det finns säkert många som har andra uppfattningar, men man får tänka på att en fisks agerande även beror på vilka de delar akvariet med, akvariets storlek, eventuell lek osv.

Den glupskaste fisk jag sett!!
Kommentar av: Kalle Anka den 2002-12-25

Jag har fyra Oscar och fem Guldsömciklid plus fyra tigerbarber dom flesta har blivit uppätna.
När man matar dom med pellets så har dom hela munnen full så dom knappt kan svälja det.

// En mycket rolig fick helt enkelt

den glupskaste
Kommentar av: Jonny den 2002-09-29

Oscarn är den glupskaste fisken jag har haft och jag har haft en hel del fiskar som tex. pirayor inte nog med att dom är glupska dom blir aldrig mätta heller
ibland när man har gett dom pellets ser man hur dom har munnen full av pellts så dom knappt kan "andas"

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information