Ciklider - Sydamerika - Övriga

Cichla ocellaris

Påfågelsabborre


Vetenskapligt namn:
Cichla ocellaris
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichla orinocensis
Cychla argus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Påfågelsabborre
Ursprung:
Tropiska delen av Sydamerika
Foto på fisken Cichla ocellaris Foto © Ad Konings
Köttätare (fiskätare). Äter i akvarium levande foder som mindre fiskar, men även annat.
Revirhävdande, men för sin storlek fredlig. Påfågelsabborren är en öppen subtratruvare som lägger sina ägg (upp till ca 10.000 per lek) på en flat sten och vaktar sedan avkomman mer än 1 månad. Då är ynglen redan 4-5 cm.
Den varken gräver eller förstör växterna.
Akvariet skall innehålla några flata stenar, samt rikligt med gömställen i form av stenar och rötter.
Sannolikt världens största ciklid och bara lämplig i akvariesammanhang som yngel.
Könen är mycket svåra att skilja åt, men hanen får med åren en något större pannpuckel.
Denna art är en populär sportfisk och har planterats ut i många tropiska vattendrag till förfång för den ursprungliga faunan.

Medlemmarnas kommentarerUnderbart fina och glupska
Kommentar av: Ibanez den 2008-07-01

mina 2 på ca 6cm är livliga och väldigt fina att se på, men så fort röda mygg åker ner så käkar och slafsar runt som tokiga! väldigt roande :D

Explosiv!
Kommentar av: Cichlidae den 2006-05-13

Jag har sex stycken utav dessa monster i mitt akvarium och jag har aldrig varit med om dess like. Det är som hela akvariet exploderar när man t.ex. släpper ner en räka eller någon annan matbit. Den som sa att påfågelciklider var matvrak har aldrig sett cichlor.

Fullt ös!
Kommentar av: Mad Dog den 2004-09-09

Det här är en mycket populär matfisk i amazonas bifloder och jag har själv haft några svettiga duster med denna mycket vackra och starka fisk. Den heter tucunaré på spanska och peacock bass på engelska. Färgerna är helt magnifika! Grön rygg som övergår lite i gult på sidan och röd buk. Dessutom brukar de ha 3 svarta ränder på sidan. Väldigt snygga fiskar som kan bli riktigt stora monster. En helt underbar fisk! Sähår ser du ut vilda: http://www.flyonline.com.br/Imagens/wallpapers/tucuna_wall.jpg

Radera din kommentar
Våldsam...
Kommentar av: olof den 2002-09-17

Jag har varit med och fiskat dessa monser i ventuari och måste säga att jag aldrig varit med om en så explosiv fisk. Den föreföll att liga och lura inne under buskar och snår. Indianerna kastade in småfisk fäst på stora krokar i buskarna som fiskarna högg på. En våldsam kamp följde och som oftast slutade med att en ny stor ciklid sprattlade på bottnen av kanoten. Flera exemplar var som jag vill minas i storleksordning med här angivna max storlek. Fisken varmröktes och smakade OK.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information