Zoopet
Pterophyllum altum
Ciklider - Sydamerika - Övriga

Pterophyllum altum
Altumskalar


Vetenskapligt namn:
Pterophyllum altum
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Altumskalar
Ursprung:
Colombia, Venezuela
Foto © Mattias Allroth
Köttätare (små ryggradslösa djur, men även små fiskar). Äter i akvarium smått levande och fryst foder, men även torrfoder. Bör inte hållas med små fiskar eftersom dessa riskerar att bli mat.
Altumskalaren är en parbildande substratruvare som leker fritt. Antalet ägg kan uppgå till 500 per lek. Dessa läggs i regel på hårda växtblad och vaktas sedan intensivt av bägge föräldrarna. Arten är mycket svårlekt. Som ungfiskar är de stimbildande och det är först som vuxna de bildar par.
Arten är revirhävdande, men ändå relativt fredlig. De är långsamma graciösa simmare och skall därför inte hållas ihop med tuffa fiskar. De långa fenorna kan utgöra en oemotståndlig frestelse även för arter som normalt inte är fenbitare. Man bör skaffa en grupp på 5-6 individer som får växa upp tillsammans och para ut sig.
Akvariet skall vara tättplanterat med långbladiga växter, men även innehålla en del stenar och rötter och ha ett fritt simutrymme. Vattencirkulationen får inte vara för kraftig. För att fenorna skall växa ut helt (altumskalaren kan bli 30 cm hög) är det nödvändigt att akvariet är minst 60 cm högt.
Det är nästintill omöjligt att skilja könen åt vilket gör det än viktigare att starta med en liten grupp. Det som skiljer den från den vanliga skalaren är att den har en brant stigande huvudrygglinje och ett "jack" snett ovan ögonen. Dessutom har den proportionellt (i förhållande till kroppen) längre fenor än vanliga skalarer i samma storlek.


Medlemmarnas kommentarerAltumscalar
Kommentar av: arsenalwille den 2010-10-13

Jag har ett 250l med 4st chokladciklid och geophagus "Red head" skulle 2 av denna fisk få plats? :)

Vill ha dom
Kommentar av: Zebrafisken den 2008-08-18

Jag vill ha sånna här fast dom finns inte i min zooaffär. Det finns bara vanlig Scalar fast dom är ju fina dom med..

Altum
Kommentar av: drd den 2006-03-31

Jag har ett stim på ca:45 kardinaltetra med mina 5 fullvuxna altumskalarer och vf diskus och där är inte en enda av tetrorna ännu som blitt mat.
Dom har gått ihop en månad än.

Värt priset
Kommentar av: Zaius den 2004-09-27

En väldig snygg men också dyr fisk. Min är såsom mina andra skalarer inte ett dug aggressiv emot andra små fiskar (exempelvis neontetra) heller.

Radera din kommentar
Underbar!
Kommentar av: Danny_C den 2003-03-07

Lätt en av de finaste Sydamerikanska Cikliderna! Ska själv köpa in sånna till mitt akvarie! *lääängtar*

Sällskap..
Kommentar av: Melina den 2003-03-04

Denna otroligt vackra ciklid är en bra sällskap till discus. Men stora Altum bör ej hållas med tetror under 4cm för dessa blir lätt mat då.

Prisbelönt ciklid
Kommentar av: Kjell Fohrman den 2002-12-17

Denna ciklid röstades fram som den näst vackraste cikliden i gruppen "Stora Sydamerikanska ciklider" av medlemmar i Nordiska Ciklidsällskapet - www.ciklid.se

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet