Ciklider - Sydamerika - Övriga

Hypselecara temporalis

Chokladciklid


Vetenskapligt namn:
Hypselecara temporalis
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma coryphaenoides
Hypselacara temporalis
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Chokladciklid
Ursprung:
Brasilien, Colombia och Peru.
Foto på fisken Hypselecara temporalis Foto © Andreas Fröhlich
Köttätare (små ryggradslösa djur) och allätare. Äter det mesta i akvarium, alltifrån väldigt små fiskar till pellets, men kosten bör kompletteras med fryst foder eftersom den i sin naturliga miljö äter insekter vid vattenytan.
Chokladcikliden är en parbildande substratruvare som leker ganska öppet och rommen placeras på ett lodrät underlag, men flyttas ofta till en hålighet. För sin storlek är den väldigt fredlig och nästintill sävlig, den är dock rejält revirhävdande vid lek.
Ett lämpligt akvarium skall vara minst 50 cm högt och innehålla gott om gömställen i form av stenar och rötter (som skall skall nå upp till vattenytan). Den gräver en hel del, men rör inte växterna så man kan ha robusta växter i akvariet.
Chokladciklidens färg och teckning varierar en hel del under deras utveckling från yngel till vuxen. Det är svårt att se skillnad på könen, men hanen är större och har ofta en huvudpuckel samt ibland mer utdragna rygg- och analfenor.Denna art blandas ofta ihop med H. coryphaenoides

Medlemmarnas kommentarerNyfikna
Kommentar av: Anarhendel den 2013-08-27

Våra är verkligen inte skygga. De är framåt och nyfikna, väldigt trevliga att se på. Skiftar färg från nästan genomskinlig till djupt roströd på ett ögonblick och står ofta och tigger mat när man rör sig runt karet.

Väldigt lättskrämd
Kommentar av: bigRobert den 2013-01-23

Chokladcikliden är en väldigt fin men blyg fisk enligt mig. Både jag och min kusin har två var och vi ahr båda två de problemet att efter vattenbyte eller ommöblering i akvariet så är chokladrerna nästan apatiska och håller sig borta ibland upp till en vecka i gömställen.

En annan sak de är väldigt duktiga på är att gömma sig om man vill flytta på dem. De simmar inte omkring som en vanlig fisk utan klämmer in sig i små små springer där de kommer åt och vägrar simma ut till och med då de blir petade på.

Choklad Ciklid
Kommentar av: arsenalwille den 2010-09-29

Jag har 4st nyköpta chokladciklider.
Alla har olika färger ska det vara så?
men dom är otrolgt vackra

Fin fisk
Kommentar av: _Varanus_ den 2003-11-06

Hade ett par av såna här för några år sedan.. mkt roliga och vackra fiskar enligt mig jag mata dm till största del med skalade räkor

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information