Ciklider - Sydamerika - Övriga

Mesoheros festae

Festae-ciklid, Röd terror-ciklid.


Vetenskapligt namn:
Mesoheros festae
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma festae
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Festae-ciklid, Röd terror-ciklid.
Ursprung:
Västra Ecuador
Foto på fisken Mesoheros festae Foto © Nabil Bases
Köttätare (fisk, men även små ryggradslösa djur) och allätare. Äter i akvarium småfisk, annat levande foder, men även torrfoder som pellets och tablettfoder.
Festae-cikliden är starkt revirhävdande och mycket aggressiv, den gräver också en hel del vid leken. Den är en öppen substratruvare som vid leken oftast placerar äggen (upp till ca 3.000 per lek) i en grävd grop, men ibland även på en flat sten, som är placerad lite undanskymt (i en grotta eller i skydd av några rötter). Honan vaktar äggen, hanen reviret. Efter tre dagar börjar äggen kläckas och flyttas till en ny grop, efter 5-6 dagar är de frisimmande och vaktas av bägge föräldrarna.
Denna art kan endast hållas i stora akvarier pga sin aggressivitet och storlek. Svår, nästintill omöjlig att hålla ihop med andra fiskar.
Akvariet skall innehålla många gömställen i form av rötter och stenar. Eftersom den gräver mycket måste "stenrösena" byggas upp från bottenglaset, för att inte allt skall välta när festaen gräver.
Hanarna har ett stort antal himmelsblå prickar på rygg-, anal- och stjärtfenorna. Honornas rygg- och buk-fenor innehåller mer svart.

Medlemmarnas kommentarerPrisbelönt ciklid
Kommentar av: Kjell Fohrman den 2002-12-17

Denna ciklid röstades fram som den 3:e (delad placering) vackraste cikliden i gruppen "Stora Sydamerikanska ciklider" av medlemmar i Nordiska Ciklidsällskapet - www.ciklid.se

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information