Ciklider - Centralamerika - Stora

Cincelichthys bocourti

Chisel-tooth/mejseltands-ciklid, gyllene Mojarra


Vetenskapligt namn:
Cincelichthys bocourti
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma bocourti
Herichthys bocourti
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Chisel-tooth/mejseltands-ciklid, gyllene Mojarra
Ursprung:
Atlantsidan av Guatemala och Belize
Foto © Kjell Fohrman
All- och växtätare (insekter, växter, småfisk etc.). Äter i akvarium allt standardfoder men det är en fördel om man varierar fodret.
Arten är en parbildande substratruvare som i regel leker på en rengjord sten och där kläcks äggen (upp till ca. 500 st) efter ca. 2 dygn. Larverna placeras sedan i gropar som paret grävt i sanden där de blir frisimmande efter 3-4 dygn. Paret fortsätter att vakta dem ytterligare några veckor.
Eftersom det är en ganska skygg art (speciellt när de är små) skall det i akvariet finnas gott om gömställen uppbyggda av stenar och rötter, samt ha sand som bottenmaterial. Då de gräver något (speciellt vid lek) kan det var svårt med växter. Flytväxter och växter som binds fast på stenar är bäst.
Den är inte en speciellt aggressiv art (förutom vid leken då den kan bli lite tuff) så den kan hållas ihop med andra stora centralamerikanska ciklider. Det bästa är att köpa en en grupp (ca. 6-8 st) av arten och låta dessa para ut sig (de överblivna exemplaren bör sedan flyttas.
Hanarna blir något större, har en spetsigare genitalpapill, samt något längre utdragna fenstrålar på rygg- och analfenan.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information