Zoopet
Heros cf. efasciatus, Rio Nanay
Ciklider - Sydamerika - Övriga

Heros cf. efasciatus, Rio Nanay
Red shoulder, Rot keil, rödskuldrad hantelciklid


Vetenskapligt namn:
Heros cf. efasciatus, Rio Nanay
Tidigare vetenskapligt namn:
Heros sp. '2'
Heros severus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Red shoulder, Rot keil, rödskuldrad hantelciklid
Ursprung:
Peru: Rio Nanay

Foto © Daniel Fredriksson
Allätare. Äter i akvarium helst levande foder eller frysfoder, men även torrfoder med vegetabiliskt innehåll. Äter också finbladiga växter.
Denna art är en parbildande öppen substratruvare som placerar rommen på växternas blad, på en rot eller liknande. Larverna kläcks efter ca. 3 dygn och är frisimmande efter ca. 9 dagar.
Den är visserligen revirhävdande under lekperioden, men för att vara en så stor ciklid är den relativt fredlig.
Akvariet skall vara minst 50 cm högt och vara inrett med stenar och rötter som når upp till vattenytan och bildar gömställen. Även om den äter växter kan och bör man ha några robusta växter i akvariet.
Det är svårt att se skillnad på könen, men hanarna är något större samt har förlängda bröst- och analfenor. Hanarna är också mer "linjerade" under ögat och mellan ögat och munnen. Honorna är något mörkare. Det diskuteras om denna "art" är en egen art eller en population av den vanliga H. efasciatus och som sannolikt bara förekommer i floden Rio Nanay.

H. efasciatus ansågs tidigare vara en Heros severus-variant (hantelcikliden) men är nu en egen art.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Otroligt vackra och intrreesanta
Kommentar av: Dre den 2009-12-21

Jag har 5st Hero Red Shoulder, den vackraste Hero:n i min mening.
2 honor och 3 hannar
Ett konfirmerat par då de lekt under en vecka och nu lagt rom.

Under leken är det hannen som är mest aktiv och han putsar på rötter jagar bort andra. Han lägger sig något högre änhonan och "flyter" med sidan mot honan och glider så sakta mot honan. När han lockat med sig honan till tänkt lekplats vänder han där sidan mot henne och vibrerar kraftigt. Jag har inte sett det, men jag tror att han i dessa förberedelser också rykt upp mina Vallisneria Torto som jag hade i ett hörn intill lekplatsen.

Under en dag lade honan c:a 200 ägg på en trästock lutands i 45 grader som var putsad på i förväg. Båda vaktar äggen genom att bilda ett kors och på så sätt åt flera håll samtidigt. Hannen är mest aktiv i att driva bort inkräcktare av samma art. Dock verkar andra arter (i mitt fall Geophagus sp Tapajos Orange head) inte vara något irritaionsmoment och dessa kan simma lungt, så nära som en cm intill rommen, utan jakt.
Även jakten på egen art sker vördnadsfullt och inga bett eller skador uppstår, jakten slutar 50 cm utanför lekområdet.

Under lekförberedelsen och leken är hannen kraftigt mörkblå med utspända fenor och honan också väsentligt mörkare.

Vattenvärden ligger på pH 7, KH 5, 27 grader.

Underbar fisk!
Kommentar av: mr_loffe den 2004-09-22

En mycket trevlig fisk!
Men som tar stor plats! Tycker inte 400 liter räcker när dom blir stora. Kan vara lite kivig mot varandra men är aldrig på andra fiskar. Mycket intressant fisk. Har 6 st 10+ cm i mitt 720 väntar med spänning på lek. Mata den med spenat och sallad så tar den inte växterna.

Radera din kommentar
Gräsklippare
Kommentar av: daniel60 den 2004-05-15

Mina hantlar är inte snälla mot växter. Men det verkar mest bero på om de tycker att växten står i vägen eller inte. En criniumlök på platsen där lekparet skulle lägga rom är ett minne blott. Fast svärdplantor verkar vara svåra att motstå, var de än står.
Den enda tydliga könsskillnad jag sett är att hanarna har marmorerade gällock, honorna enfärgade. Min hona är dessutom betydtligt mindre än hanarna.
Trots sin storlek har mina H. appendiculatus aldrig försökt äta småfisk. Till och med yngel får vara i fred när föräldrarna slutar vakta dem.
/ Daniel

Radera din kommentar
lugn
Kommentar av: soulseller den 2003-03-08

Jag har 4 st i mitt 540 liters ihop med texasciklider och guldsömare. Fungerar utmärkt, en lugn o fridfull fisk som får ett redigt fint mönster när den blir vuxen. //Eric royal

Lekbeteende
Kommentar av: Hasse_H den 2002-09-20

Hantelcikliden är mycket lättlekt och leker gärna minst en gång per månad om den trivs.

När den leker börjar hanen o honan att "bråka" med varandra på traditionellt sätt med mycket munlåsningar, vibrerande och slingrande simövningar kring varandra.

När äggläggningen sker görs det oftast på lodräta fasta ytor, inte nödvändigtvis helt släta. En stenvägg, klippa eller en rot duger bra. Däremot verkar storbladiga växter inte duga. Honan kan lägga ett par hundra ägg. Hanen och honan vaktar äggen tillsammans, honan tar hand om närskyddet precis vid äggen och hanen håller de yttre ställningarna.

När sedan äggen kläcks så sitter ynglena kvar i resterna av sina äggsäckar under ett par dagar. Under denna tiden gräver föräldrarna en rejäl grop rakt under ynglen, oftast hela vägen ner till bottenglaset. Där ramlar sedan ynglen ner och vaktas fortfarande lika intensivt av föräldrarna.

Efter några dagar så blir ynglen frisimmande. I början håller sig ynglen i sin grop, men blir mer djärvare för varje dag som går. Så småningom kommer föräldrarna att "valla runt" sina yngel i en svärm stor som en grapefrukt. Det är under denna tid som hantelcikliderna är som mest aggressiva mot andra fiskar. Ofta får de andra fiskarna finna sig i att bara kunna röra sig i ena halvan av akvariet medan ynglen vallas runt i den andra halvan.

Detta brukar kunna vara i några få dagar i et sällskapsakvarium, sedan blir trycket för stort för föräldrarna och de ger upp sina yngel. Men då har man haft två veckor av intressanta och roliga beteenden att studera!

Växter o hantelciklid
Kommentar av: Hasse_H den 2002-09-04

De kan som sagt vara svåra på växter. Det finns dock några växter som ratas av Hantelcikliden. Crinium-lök i olika varianter samt javaormbunke går bra. Det kan självfallet finnas andra växter också, men detta är mina erfarenheter.
/Hasse

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Stuart Grant Cichlid Fund