Ciklider - Centralamerika - Stora

Herichthys bartoni

Bartons ciklid, Media Lunaciklid, mojarra caracolera


Vetenskapligt namn:
Herichthys bartoni
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma bartoni
Nandopsis bartoni
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Bartons ciklid, Media Lunaciklid, mojarra caracolera
Ursprung:
Rio Verde Valley, Mexico
Foto © Nabil Bases

Herichthys bartoni, även känd som Bartons ciklid, är en allätare med en kost som inkluderar en variation av växter, detritus, små fiskar och snäckor. I akvariet accepterar den en bred palett av standardfoder, men det rekommenderas att huvudsakligen tillhandahålla vegetabiliskt foder för att tillgodose dess näringsbehov.

Denna art är en mångsidig varelse som naturligt återfinns i både snabbflytande floder och lugnare vattensamlingar. Bartons ciklid är en parbildande substratruvare och deras lekbeteende utspelar sig vanligtvis i grottor. Under leken lägger honan upp till cirka 500 ägg på en sten, och inom en tidsram av omkring 5 dygn kläcks dessa ägg till larver som blir frisimmande efter ytterligare 4-6 dygn.

Med en utpräglad revirhävdande och aggressiv natur, särskilt mot sina artfränder, är Bartons ciklid bäst lämpad för sällskapsakvarium med andra stora centralamerikanska ciklider. För att skapa en trivsam miljö bör akvariet innehålla en rad gömställen såsom stenar och rötter, och finkornig sand som bottenmaterial är önskvärt. I vissa fall kan tåliga flytväxter också vara en lämplig tillsats.

Könsskillnaderna kan vara utmanande att observera, men generellt sett är honorna betydligt mindre, med en maxstorlek på omkring 12 cm, jämfört med hanarna.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information