Bli medlem på Zoopet
Hemichromis lifalili
Ciklider - Västafrika

Hemichromis lifalili
Röd juvelciklid


Vetenskapligt namn:
Hemichromis lifalili
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Röd juvelciklid
Utbredning:
Zairebäckenet, Centralafrikanska republiken

Foto: Ad Konings


Köttätare och allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ges i huvudsak frysfoder och rå fisk. Den kan ta mindre fisk.
Den röda juvelcikliden är en parbildande substratruvare som leker helt öppet. Den lägger äggen (200-300 per lek) på i förväg putsade stenar. Sedan flyttas de till en i förväg grävd grop. Oftast flyttas ynglen flera gånger. Vid lek är den extremt revirhävdande och mycket aggressiv. Det kan vara svårt att få ett par som passar ihop, om det inte fungerar slutar det oftast med den enes död. Under lekperioden gräver de väldigt mycket.
Ett lämpligt akvarium för denna art måste innehålla många gömställen (stenar och rötter) och vara syrerikt, eftersom arten är syrekrävande. Gärna också gott om tåliga växter som Anubias, Sagittaria och Vallisneria.
Den är svårt att skilja könen åt men honorna har en starkare orange-röd färg på sidorna och buken. Hanen är något mörkare, speciellt vid leken.


Anmäl fel på artbeskrivningen

Medlemmarnas kommentarer

Revirhävdande

Köpte ett par eftersom de var så otroligt vackra, bilden ovan gör inte alls rättvisa. Detta till trots så jagade dem alla andra fiskar och bet sönder deras fenor, detta radikaliserades då de la rom och vaktade yngeln. Då kunde ingen annan fisk ens visa sig i det fria.. va tvungen att göra mig av med dem.

Kommentar av: zoomi den 2012-09-27

Elaka!!!

Har två stycken i mitt 200 L och dom bråkar med precis alla fiskar!
Många fiskar har fått sätta livet till och blivit sönderbitna pga dessa två bråkstakar.
Ska göra mig av med dom!!!
Tycker dock att det känns tråkigt eftersom dom är såå vackra när dom fäller ut sina färger.


Kommentar av: Nilvarn79 den 2012-08-20

Röd Juvelciklid

Håller med alla föregående kommentarer: Röd juvelciklid är Oerhörd vacker fisk! Själv har jag ett par bland Malawi cilider (ja,jag vet: det är som att svära i kyrkan) men när jag såg dem så! Jag bara måste ha dem! Nu går dem i min 720 l (egentligen 685 l)kar och tydligen trivs jätte bra, ty dem leker stup i ett! Jag har misslyckad för att rädda yngeln pga. min oerfarenhet, men jag har bestämd mig för att nu MÅSTE jag lyckas att odla fram mina "juveler", för dem har fått redan ungar som ännu inte simmar, men om några dygn skall jag flytta dem till ett yngeln karet och då hoppas jag att odling lyckas. Jag rekommenderar varmt att man skaffar "Juveler" om man är intresserat av afrikanska ciklider.

Kommentar av: Divemaster den 2009-01-09

FIna fisken

Har 2 par som simmar i ett 600liters sällskapsakvarium. De leker regelbundet och kämpar för att behålla sin avkomma. (går inte så bra då andra fiskar i burken välkomnar denna yngel-diet) Otroligt vackra fiskar. Då burken är rymlig med mycket växter-rötter-grottor funkar de utmärkt tillsammans med de andra fiskarna. Rekomenderas varmt.

Kommentar av: Olof Loklint den 2008-04-08

Könsskillnad!

Hej!
Jag har lyckats se könsskillnaden på mina Rödisar!
Hanen har mycket spetsigare rygg- och analfenor.
Den som är på bilden här är alltså en hona (om det inte är så att fenorna är sönder bitna)

Kommentar av: matte159 den 2007-08-11

YNGEL!!!

Jag köpte denna fisk för 3 veckos sedan och nu har jag frisimmande yngel i hela karet...
På art beskrivnigen står det brons som odlingsvalör och detta stämmer till 100%.
Jag har Röd Juvelciklid äkta vara (Tänkte bara tillägga det =).


Kommentar av: matte159 den 2007-05-03

Förväxlas _väldigt_ ofta med röd ciklid.

Bästa sättet att skilja lifalili (juvelciklid) från bimaculatus och guttatus (som gemensamt går under namnet röd ciklid), skall vara att guttatus/bimaculatus har en otydlig mörk fläck vid stjärtroten.
Om den karaktären stämmer, är fisken på zoopets bild en äkta lifalili, medan nästan alla fiskar som säljs som 'röd juvelciklid' är antingen guttatus/bimaculatus, eller hybrider.


Kommentar av: Azur den 2004-03-07
Radera din kommentar

En mycket vacker ciklid

den röda juvelcikliden är en mycket vacker ciklid. Det är ganska så svårt att se könen. under lek så får dom en vacker stark röd färg. mina hona får en rosaröd färg under leken. annars så har dom också en vacker färg. min hona har en rosaröd färg och min hane har en mörkröd färg (så som på bilden nu).
Den rödajuvelcikliden är ganska så kändslig för mediciner har jag hört, så om din röda juvelciklid blir sjuk, fråga någon expert eller zoo butiken där du köpt den om du köpte den på en zoo butik.

Kommentar av: Sebbe Salvini den 2003-08-02
Radera din kommentar

Hemichromis lilfalili

Mina röda juvelciklider går knappt att skilja åt ens vid lek. Båda är starkt klarröda, helt otroligt fina.

Kommentar av: Cattis den 2003-07-01
Radera din kommentar

::..

Röd ciklid hette den också när jag köpte den för massa år sedan. Bland det aggresivaste jag har haft. Fick den i lek i ett 20liters kar med enbart engelsksjösten och en stor sten. Mitt par va mycket bra yngelvårdare och levde och frodades tills min bror tog hinken dom tillfälligt bodde i och släckte en eld i en motorcyckel som började brinna.

Kommentar av: gosatta den 2003-03-25

Röd juvelciklid

Denna lugna fisk och vackra fisk. det är väldigt svårt att se vilket kön det är. Honan är rosaröd vid lek och hanen är mörkröd.

Kommentar av: Sebbe Salvini den 2003-03-06

Prisbelönt ciklid

Denna ciklid röstades fram som den näst vackraste cikliden i gruppen "Västafrikanska-, Viktoria-, Madagaskar- och Asiatiska ciklider" av medlemmar i Nordiska Ciklidsällskapet - www.ciklid.se

Kommentar av: Kjell Fohrman den 2002-12-17

Förväxlas ofta med Röd Ciklid

Denna art förväxlas ofta med Röd Ciklid som heter Hemichromis bimaculatus.

Kommentar av: Kjell Fohrman den 2002-11-14

Snälla

Jag har haft dom förr och det stämmer inte att dom är dumma och äter växter tycker jag jag harde mina i ett 75 l och dom var inte dumma mot mina palettciklider eller åt på växter och mitt par var bra ihop men efter nn månad sltade jag med akarie och jag hede ort dom..Men n ska jag köpa ett nytt par...

OBS
i min akvariebok heter dom Röd ciklid.

Kommentar av: Pandion den 2002-10-23

Röd juvelciklid!Mina är tydligen väldigt förtjusta i att äta upp växterna i akvariet, förutom det är dom riktigt snälla mot dom andra fiskarna.

Kommentar av: affa den 2002-09-10


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik