Ciklider - Västafrika

Chromidotilapia guntheri

Gunther´s munruvare


Vetenskapligt namn:
Chromidotilapia guntheri
Tidigare vetenskapligt namn:
Chromidotilapia guentheri
Hemichromis  guentheri
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Gunther´s munruvare
Ursprung:
Från Sierra Leone till Kamerun och Gabon
Foto på fisken Chromidotilapia guntheri Foto © Ad Konings
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ges levande eller fryst foder. Mycket glupsk.
Günther's munruvare är en parbildande fisk som vid lek är starkt revirhävdande och mycket aggressiv mot andra av samma art. Den leker fritt och äggen (upp till 150 per lek) tas i efterhand upp av hanen, som alltså är den som ruvar. När de blivit frisimmande vaktas de intensivt av båda föräldrarna. Nu tar även honan in dem i munnen vid fara och under natten.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen av stenar och rötter. Växter bör planteras i krukor eftersom den gräver ganska mycket. Fin ganska mörk sandbotten är lämplig. Täckglaset skall vara tättslutande eftersom den ibland hoppar. Belysningen skall vara dämpad om inte växterna ger skugga.
Hanen är större än honan. Honans ryggfena är metallicfärgad. Vuxna honor har en rosafärgad buk och rundare former. Honan är färggrannare.

Medlemmarnas kommentarerOerhört tålig
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-03-07

Bland de första ciklider jag köpte var ett par av Günthers ciklid, fast affären kallade den 'munruvande palettciklid'. De gick tillsammans med paletter, zebraciklid, och rödciklid i ett 200 liters akvarium, och det gick bara bra.

En dag när jag kom hem från skolan hade doppvärmaren hängt sig och temperaturen i akvariet var över 40 grader!
Den enda fisk som överlevde var just guentherin, och jag hade paret i fem år till innan jag gav bort dem. Jag fick ut flera kullar ungar, som var lätta att föda upp men svåra att bli av med.

Omdöme: trevlig och anspråkslös, men inte särskilt färgstark, fisk med personlighet. Den kräver att ha en grotta. Den gräver en hel del, plus "sållar" sand i munnen, som sandlevande ciklider brukar göra. Den är tuff men inte överdrivet aggressiv mot andra fiskar, men skoningslös mot artfränder.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information