Levandefödande tandkarpar

Poecilia wingei

Endlers guppy


Vetenskapligt namn:
Poecilia wingei
Tidigare vetenskapligt namn:
Poecilia sp. endlers
Poecilia reticulata
Familj:
Poeciliidae
Handelsnamn:
Endlers guppy
Ursprung:
Venezuela (sannolikt)
Foto på fisken Poecilia wingei Foto © Kjell Fohrman

Allätare som i akvarium äter allt vanligt foder.
Det har varit en del spekulationer om denna "arts" naturliga miljö men många menar att den återfinns (eller återfanns) i tämligen grumligt vatten vilket är orsaken till deras klara färger, dock finns det även andra rapporter om att den även lever i tämligen klart vatten.
Endlers guppy är en lättodlad levandefödare och ger uppemot 20 yngel per lek. Detta gör att det snabbt blir för många fiskar (om akvariet är litet) så man måste hela tiden plocka bort yngel om inte akvariet är stort.
Arten är tämligen fredlig och kan hållas ihop med andra arter. Den är inte heller så svår på yngel som den "vanliga" guppyn. Normalt sett så är den också något tåligare än den vanliga guppyn. Den är också något mindre men detta beror på att den "vanliga" guppy som finns i handeln är framavlade för att vara stora och färggranna och därför är betydligt större än deras ursprungliga naturformer.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla en del växter, gärna flytväxter. Hanarna är betydligt färggrannare än de större honorna (hanarna blir max 2-2.5 cm).

Det finns många spekulationer om denna art. En del menar att den helt enkelt bara är en "vanlig" guppy, andra menar att det rör sig om en variant av den "vanliga" guppyn, andra att den i själva verket skall heta Poecilia wingei (nyupptäckt art (som också kallas Campoma guppy) vars artbeskrivning också är ifrågasatt), andra menar att Endlers är en korsning mellan just P. wingei och P. reticulata. Tyvärr verkar ingen kunna återfinna Endlers i Cumaná i Venezuela där den ursprungligen skall ha fångats så sannolikt lär vi få leva med dessa frågetecken lång tid framöver. I handeln finns idag flera avelsformer av Endlers som kan ha olika färger och/eller stjärtfenor. Sannolikt så är många av de Endlers som idag finns i handeln korsningar mellan olika arter. De foton som används i artbeskrivningen (foto 1-3) visar Endlers som härstammar från en population som inköptes i USA för drygt 15 år sedan (har sedan dess innehafts av samma person) och då sades komma från en vildfångad population.
Foto 1 visar en hane
Foto 2 visar en hona Foto 3 visar en hane och en hona – lägg märke till skillnaden i storlek
Övriga foton visar hanar som förekommer i handeln.


Medlemmarnas kommentarerMycket fisk för pengarna
Kommentar av: Fishface96 den 2019-03-05

köpte ett par, redan 7st yngel efter en vecka (som jag kunnat räkna vid samma ögonblick) perfekt liten fisk för ditt 30 liters nano-akvarium.

Pigga, färggranna och virila
Kommentar av: Sofios den 2014-01-10

Endlers är i mitt tycke mycket trevliga fiskar. De är förstås små och gör sig bäst på nära håll. Hanarna är prakfulla med svarta, gröna, vita och orangea fält på kroppen. Honorna är milt gröna. De är pigga, livfulla och kvicka små fiskar som finner sig väl till rätta i ett mycket litet akvarium. Mina lever ensamma i ett 24-liters nano och det ser nästan tomt ut. inte

gravida fort
Kommentar av: zvärd den 2010-06-07

Redan första dagen parade sig hanen.Nu är dem gravida igen.

söt
Kommentar av: zvärd den 2010-06-02

jag tycker om den här firren den är söt och livad

5=60
Kommentar av: gwelathe den 2010-04-18

Vi köpte 5 Endlers i höstas, nu lite mer än ett halv år senare har vi närmare 70 Endlers. Vi var senast igår och hämtade ett nytt akvarium för att föra över de gravida fiskarna. Detta är en mycket lättskött fisk och den är jätte fin. Hannarna dansar så fint för sina honor. bästa köp av fisk någonsin. Jobbigt bara att de ynglar av sig så himla mycket.

Långtråkig...
Kommentar av: Brännmanet den 2009-03-22

Visst är de fina men tjusningen med guppy tycker jag är att de kan få så otroligt olika färger! De enda Endlers som får färg är hannarna och de blir alltid likadana... Så därför blir man mätt på dem ganska snart om man föder upp dem.

Brännmanet

Galna!
Kommentar av: Maxnine den 2009-01-31

Jag har 2 honor och 3 hanar och hanarna jagar honorna hela tiden så varje månad får jag lägga in dom på "BB" (yngelakvarium) som dom får föda i. Jag har 6 st små söta yngel redan.

Vacker icke-yngel-ätande fisk ;)
Kommentar av: PlatyYngel den 2007-09-19

Fick ett gäng yngel från Universeum i Gbg som har växt till sej på ca 5 mån och jag har efter det fått ge bort massor med fisk. Växer snabbt och äter INTE upp sina yngel... :D
Tålig och intressant fisk som varmt rekommenderas!

Dock kan hannarnas beteende vara rätt så lika hela tiden "jaga honor, mat, jaga honor, mat, jaga mer honor... osv. Ha därför väldigt få hannar för honornas skull ;)

vackra
Kommentar av: korallplaty den 2006-12-18

mindre men vackrare och tåliga

Tålig och fin !!!
Kommentar av: IaMtHeJoKe den 2006-11-17

Detta är en av mina favoritfiskar, mycket tåligare än vanliga guppys och mycket finare enligt mig...rekomenderar värkligen den framför valiga "guppys"

tåligare
Kommentar av: hellmut den 2006-11-15

denna guppien är VÄLDIGT mycke tåligare en den vanliga som bara får sjukdommar och dör.
Tänk på att inte hålla dom båda olika guppierna i samma kar då korsar dom sig och då blir det orena endler.
Köp bara honor som inte har någon som färg helst dom honarna som har gener från vanliga guppy

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information