Levandefödande tandkarpar

Ameca splendens

Fjärilsgoodeid


Vetenskapligt namn:
Ameca splendens
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Goodeidae
Handelsnamn:
Fjärilsgoodeid
Ursprung:
Mexiko: Jalisco
Foto på fisken Ameca splendens Foto © Kjell Fohrman
Växt och allätare (vegetabilier (bl.a. alger), insekter etc.). Skall i akvarium i huvudsak ges en vegetabilisk kost som dock bör blandas upp med annan kost.
Arten är relativt lättodlad. Odlingsakvariet skall vara tätt planterat. Honan kan föda upp mot 30 yngel efter en lång ruvningstid (ca. 7-8 veckor) och de är rejält stora (ca. 1,5-2 cm).
Arten är fredlig men hanarna är revirhävdande. Den kan hållas i sällskapsakvarier, men bara med stora robusta arter. Ett lämpligt akvarium skall innehålla en hel del växter, ha ett mörkt bottenmaterial, samt en bra filtrering och hyfsat turbulent vatten. Temperaturen kan gärna variera under året (några grader kallare på vintern).
Hanarna är något mindre, har något starkare färger, samt har en svart och gul söm på analfenan.
Arten är vanlig i hobbyn, men betraktas som utrotad i naturen. Dock finns sannolikt arten fortfarande kvar på några platser. Det förekommer några framavlade varianter av arten.

Medlemmarnas kommentarerBits
Kommentar av: marialindb3rg den 2024-05-20

Mina har förstört fenorna på corydoras samt nafsat på platy. Borde hålla med större fiskar då de inte har rört nyckelhålscikliderna eller siamesiak algätare. Annars häftiga fiskar, skimmrar jättefint! Är aktiva, glupska och orädda

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information