Allätare (invertebrater, detrit, alger, växtdelar) som i akvarium bör ges en varierad kost.
I sin naturliga miljö återfinns arten oftast i relativt snabbflytande vattendrag som innehåller gott om växter.
Svärdbäraren är en levandefödare där hanen har ett s.k. gonopodium (en modifierad analfena) som de använder för inre befruktning av honorna. Normalt bär honorna äggen ca. 24-30 dygn innan ynglen är fullt utvecklade och släpps ut, men honan kan också lagra hanens spermier flera månader i kroppen innan de befruktar äggen som sedan utvecklas till små yngel och föds. Antalet yngel per kull kan variera mellan ca. 20 och 200 stycken.
Arten passar i de flesta sällskapsakvarier förutsatt att det inte är för litet. Dock kan hanar vara något aggressiva mot varandra.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla en hel del växter och gärna också några flytväxter, ha ett relativt mörkt bottenmaterial samt innehålla några rötter. Vattnet skall inte vara stillastående utan det bör vara en hyfsat stark vattenrörelse i akvariet.
Det är lätt att se skillnad på könen eftersom hanen har ett "svärd" på stjärtfenans nedre del. Hanens kropp (exkl. svärdet) är dessutom i regel något kortare (svärdet ej inräknat) och slankare än honornas. Hanarna har också ett iögonfallande gonopodium.
Arten kan bli 14-16 cm lång, men blir i regel i akvarium inte alls så långa.
Den ursprungliga naturformen av X. hellerii brukar kallas för grön svärdbärare i handeln, men även de som säljs under detta namn skiljer sig ofta något från ursprungsformerna.
Svärdbärare är nog en av de mest okomplicerade fiskarna som finns. De tål ett stort spann av vattenparametrar och temperaturer och trivs i de flesta kar och med de flesta fiskar. Dock är de aningen timida så man ska inte ha dem med riktiga bråkstakar. Hanens svärd kan också ligga illa till om de bor med fensnappare.
Det är en klassisk art men står, tråkigt nog, inte speciellt högt i kurs. Märkligt, med tanke på hur färggranna de kan vara utan att för den skull vara svårskötta eller dyra.
Jag har ett litet stim i färgvarianten Pineapple i ett kar - de är hur fina som helst och lyser upp med sina "tropisk-drink-färger".
Mina går lustigt nog i stim med Tigerbarber och Praktbotia, som båda är arter som anses vara fensnappare och bråkstakar. Alla kommer finfint överens.
De är väldigt lättlekta och spottar ur sig yngel.
Äter allt - flingfoder, fryst animalisk föda, räkmix, algtabletter, alger, grönsaker.
jo det är sant honor kan byta kön men dom blir dock sterila.
min granne hade en hone hon fick yngel flera gånger men sen blev hon en(hane) fast jag tror att när det händeer så blir (hanen) steril
Det där med byta kön tror jag inte på.
jag tror att det är sent utvecklade hanar
när jag vakna i morse såg jag 7 yngel simma runt i akvariet och blev skit glad.
Ett av mina yngel har blivit vuxen
Igår köpte jag en ny vildformen hane.Han är jätte fin och galen han försöker para sig hela tiden med honan.
jag har 11 svärdbärare 1 vildfångad och 7 vildformen och 3 svarta. jag tycker att denna fisk är fin och rolig.
köpte tre svärdbärare två honor en hanne och nu har man 6 små yngel som simmar runt !!! blir nog fler
jag älskar dena fisk mycket bra att odla! håller på och odlarnågra svärd bärare i mitt ena akvarium. går fin fint.dom andra svärd bärare rör ej ynglen !
jag skulle gå och matta mina fiskar och hitta inte min svärd bärare hanne och jag letade som tusen sen såg jag han sitta fast backom pumpen så jag fick ta bort ppumpen föra att få loss svärd bärarn:( men jag ska lima fast den näst vecka då får alla fiskar bo i mitt yngel akvarie ! i två tre dagar !!!!
När en svärdbärarhona började att föda så tog jag upp den i ett mindre akvarium och filmade. De första ynglen blev mat i det stora akvariet, jag fick tag i 288 levande yngel. Totalt fick honan ca 300 st. Titta på: http://www.youtube.com/watch?v=k1Lk04xYA94
Jag har läst att svärdbärare kan byta kön. Om det är för få hannar i karet fixar honorna det genom att byta kön. Fiffigt , eller hur:-)
Min kompis hade 4 svärdbärare. Men hanarna dog och en hona också.Nu har hon bara en hona kvar.
fick ett par av en kompis.har nu hela akvariet fullt med små röda snabbväxande ny komlingar
Hade ett väl fungerande akvarium med guppy,platy och neontetror men ville ha en till sort och tänkte att svärdbärare har jag bara hört gott om och dom är ju lite större så det kan vara roligt. Frågade även fiskaffären om det skulle funka och dom sa att det var helt okej, men redan dagen efter var flera fiskar döda så jag gjorde ett vattenprov men allt var okej, efter tre dagar var 12 fiskar dödade så jag antog att det var svärdbärarna och tog bort dom, och sen har alla fiskar överlevt, alltså var det ett gäng elaka svärdbärare jag fick tag på.
En liten varning bara.
jag undrar om nogon kan hjälpa mig o hitta info om en ciklid art torichtys elliot som jag köpte nyss men vill veta hur de lever i deras naturlig miljö mm var vänliga mejla mig habibioo@hotmail.com
Köpte 3 svärdbärare, 1 hane & 2 honor, och de tacklade av snabbt och blev stående flämtande på botten. Honorna dog efter 10 & 12 dagar och hanen dog dag 14.
Akvariet var nystartat, korallsand mycket växter och en rejälö rot, med pH 7, och K10, och jag funderar på om de kanske inte är så lätta att sköta. Kanske blev kväveutvecklingen för häftig i början för vattnet lukatde lite träsk.
Synd, de var granna fiskar.
Hej !
Har vid flera tillfällen försökt att hålla svärdbärar honor i yngel kasse, för att få behålla lite yngel, men det går inte utan lock, för de hoppar ur. Väldigt duktiga hoppare.
Jag köpte 2 svärdbärare för ett årsen. efter 5 dagar var akvariet fult av små yngel. säkert 50 yngel. efter ytligare 1 månad var det ca 200 yngel !!!
Har just nu 2 stycken. en vuxen hane och en 2 månader gammal hona. hanen är pappa till honan som heter Solo för att alla andra yngel från hennes kull blev uppätna av sina föräldrar och övriga invånare. Dom äter nästan vad som helst, jag brukar ge bl.a. små ostbitar, gröna ärtor, små majsbitar, havregryn och ibland även lite tonfisk på burk! allt detta äts med stor förtjusning av alla mina akvarieinvånare! Men oftats får dom vanligt flingfoder. Svärdbärare är trevliga fiskar och passar jättebra i sällskapsakvarium!
hej!!!..nu har mina svärdbärarpar fått yngel dom är ca 35 stycken men sorligt nog så dog min hona en dag efter men min svärdbärar hane vaktar dom små ynglen konstigt har läst att dom äter sina yngel..så fort en fisk kommer i närheten av dom så hugger han till ock jagar bort dom andra fiskarna som försöker äta ynglen....
Svärdbärare är en lätt fisk att börja med tycker jag. Jag har haft mina svärdbärare i drygt en vecka och dom är inte så krävande och har fina färger..Min hona är kanske gravid :) Får se hur många yngel som överlever då...
Har fått flera yngel med denna fisk.
Den är livlig, lättskött och fin(perfekt alltså).
Jag har haft svärdbärare i snart 3 månader men jag har inte fått några yngel alls medans mina blck molly får yngel hela tiden!!
Medans platysarna dog i en svampinfektion klarade sig svärdbärarna.Tycker dom är tåligare och snyggare än platys.
Bra nybörjarfisk, Köpte ne hane o 3 honer, ojojoj vilka kåta jävlar... redan efter 3 dagar födde den ena honan 43 ungar. Fina hannar och roligt att kolla på när hanen visar upp sig.
Min hane simmar framför honan och rakar med svärdet under henne (vid analfenan) Han Spetsar hon! =-)
Har haft säkert 20 Svärdbärare, har just nu en snygg Wagtail-hane so sk få en tjej ganska snart. Har haft Svärdbäraryngel två gånger, gullige små rackarare! Svärdbärare är rätt så roliga & vackra fiskar, lättskötta också! Han jag har nu heter Twist.
Radera din kommentarVissa sent utvecklade hanar brukar ofta misstas för honor eftersom de brukar vara större och inte fått svärd än.Det hände mig så jag fick döpa om den från Kristin till Alexander istället.
Radera din kommentarDe är roliga att kolla på....och får jätte-lätt ungar!
Jag hitta nyss 2 pytte-små ungar bland växterna.(så SÖTA)
Jag har dem ihop med massa guppys!
det var min första fisk.. det är en bra nybörjar fisk som är lätt odlad...
Radera din kommentarDock inte så produktiv.
Mina gick jättebra ihop med neontetror och skalarer och de lyckades behålla några yngel.
jag köpte en hona och en hane och ett år senare hade jag kring 10 stycken bjässar på 10 cm...
Hemmaodlade fiskar är större och snyggare än de små, rangliga som man kan hitta på djuraffärer,enligt mig. Då mina yngel fort växte ikapp föräldrarna efrer nån månad.
Otroligt lättskött fisk, men observera att dom vill ha en del vegetabiliskt foder, annars ger de sig på växterna.
Bra nybörjarfisk! Hanarna är snygga då de får sitt svärd som kan vara uppmot 1 dm långt...
Jag köpte tre svärbärare i dag en svart lyrstjärts hanne och två gröna honor. Väldigt mysiga fiskar att kolla på.
Radera din kommentarFick ett akvarium idag med en svärdbärare en skalar och en fisk till som jag ine kan placera..iaf jag ahdde sen tidigare en kampfisk och en groda i 20liters skål som jag flyttade över..men efter några minuter började svärdbäraren äta på kampfiskens fenor!
Radera din kommentarnär du köper svärdbärare köp gärna 2 honor och 1 hane till att börja med.
den är väldigt lätt och odla upp.
Denna fisk är den fisk som jag hade först när jag började med akvarium.
Den lämpar sig till alla nybörjare.
Fredrik
Svärdbäraren är en väldigt trevlig art som passar bra i sällskapsakvarium. De första yngel som jag lyckades föda upp var av denna art. Främst när man odlar dom, man också annars, bör man tänka på att ge lite animaliskt tillskott (t.ex. mygglarver)ibland. Om man inte ger unga fiskar detta, så blir dom lätt små som vuxna.
Xiphophorus cortezi
Xiphophorus helleri, hifin pineapple
Xiphophorus hellerii, Berliner
Xiphophorus hellerii, Grön
Xiphophorus hellerii, koi
Xiphophorus hellerii, Koi kohaku
Xiphophorus hellerii, Koi Sanke
Xiphophorus hellerii, pineapple lyr
Xiphophorus hellerii, Röd
Xiphophorus hellerii, röd rödögd
Xiphophorus hellerii, Röd wagtail
Xiphophorus hellerii, sunset
Xiphophorus hellerii, sunset comet
Xiphophorus hellerii, svart
Xiphophorus hellerii, svartvit
Xiphophorus hellerii, Zapote
Xiphophorus kallmani
Xiphophorus maculatus
Xiphophorus mayae
Xiphophorus milleri
Xiphophorus montezumae
Xiphophorus nezahualcoyotl
Xiphophorus nigrensis
Xiphophorus pygmaeus
Xiphophorus variatus
Xiphophorus xiphidium